Хиляди деца ще бъдат поетапно освободени от въоръжените групировки в Южен Судан

27.01.2015 14:17

 Първата група от 280 деца беше предадена днес на УНИЦЕФ 

27 Януари, 2015 – УНИЦЕФ и партньори на организацията успяха да подсигурят освобождаването на около 3 000 деца, държани в плен от въоръжени групировки в Южен Судан. Това е една от най-мащабните акции по демобилизация на деца в историята. Първата група от 280 деца беше освободена днес в селището Гумурук в източната част на Южен Судан. Останалите деца ще бъдат поетапно пуснати на свобода в рамките на следващия месец. 

Вербувани от фракцията „Кобра“ на Южносуданската демократическа армия, предвождана от Дейвид Яу Яу, децата са на възраст между 11 до 17 години. Някои са участвали в бойни действия в продължение на 4 години, а много от тях никога не са посещавали училище. През последната година са били вербувани около 12 000 деца, предимно момчета, за да бъдат използвани като деца-войници от въоръжените групировки в Южен Судан.

Децата предадоха своите оръжия и униформи по време на подкрепяна от УНИЦЕФ церемония, съблюдавана от Комисията по национално разоръжаване, демобилизация и реинтеграция на Южен Судан. 

„Тези деца са били принуждавани да правят и виждат неща, които никое дете не бива да преживява“, заяви представителят на УНИЦЕФ за Южен Судан Джонатан Вайх. Той добави: „Освобождаването на хиляди деца изисква широкомащабна подкрепа и закрила, за да могат те да започнат да изграждат наново своите животи“.  

Децата, освободени от военната фракция „Корба“, биват подкрепяни с основни здравни и социални услуги, както и провизии от първа необходимост като храна, вода и дрехи. Целта е да им се помогне да се завърнат в добро състояние при своите семейства. По спешност се подготвят и програми за психологическа подкрепа. Децата скоро ще имат достъп до образование и схеми за придобиване на практически умения.

УНИЦЕФ работи по установяване местонахождението и събирането на децата с техните семейства. Това е изключително тежка задача в страна, в която 1 милион деца са били или вътрешно разселени, или са избягали от ужаса на войната, търсейки спасение в съседни държави, откакто започната интензивните боеве през декември 2013 г.

Обхватът на подкрепата ще бъде разширен към местните общности, за да се предотвратят проявите на дискриминационно отношение спрямо доскорошните деца-войници, както и да се избегнат нови опити за тяхното вербуване.

“Успешната реинтеграция на тези деца в техните общности зависи от навременната и координирана реакция, която да отговори адекватно на непосредствените и дългосрочните им нужди. За целта са необходими значителни финансови ресурси“, каза още Джонатан Вайх.

Според изчисления на УНИЦЕФ, финансовото изражение на освобождаването и реинтеграцията на всяко едно дете възлиза приблизително на по 2 330 долара за 24 месеца напред. До този момент Детският фонд на ООН е получил 1.6 милиона евро от фондация ИКЕА – това е първа и изключително важна дарителска вноска за програмите ни за освобождение и реинтеграция. Но ще са необходими още 10 милиона долара, за да подкрепим тези деца в нужда. Сред останалите ни донори са Европейският съюз, както и националните комитети на УНИЦЕФ в Германия и Великобритания.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696208  
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България,
Тел. 0888406383, 0888907330
E-mail: ispasov@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.