ИКЕА и УНИЦЕФ излъчиха тазгодишните финалисти от „Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели“

21.12.2017 09:57

   

Двайсетте избрани рисунки бяха наградени на тържествена церемония в Детски научен център „Музейко“ със специален гост – миналогодишният финалист в глобалния кръг на инициативата Мира  

София, 19 декември 2017 г. – Представители на ИКЕА и УНИЦЕФ в България приветстваха в събота двайсетте финалисти в българския кръг на „Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели“ в  Музейко, за да им връчат награди и да пожелаят успех на произведенията в по-нататъшното им участие в световния кръг на конкурса в Швеция. Малките художници и техните родители бяха поканени да получат специалните сертификати за участие и да посетят изложбата, която представи двайсетте творби за първи път. В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 1 400 деца от цяла България. За четвърта поредна година инициативата ще превърне рисуваните герои на 5 деца от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза.

Специален гост на церемонията беше първият български финалист от глобалния кръг Мира, която връчи почетна награда за своя фаворит – рибката Уки, дело на Александра Бондокова от Габрово. В интересни мини-интервюта, които водещият на церемонията, Ива Дойчинова проведе с младите артисти, публиката от развълнувани родители, роднини и близки научи повече за процеса на създаване на рисунките, идеите, вълнували техните автори, както и творческите им мечти.

„Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ е част от мащабната инициатива на компанията “Време е за игра, време е за добри дела!”. Тази година ИКЕА България дарява 100% приходите от продажбата на серията играчки SAGOSKATT в периода от 6 ноември до 24 декември. Средствата ще отидат в подкрепа на проекти за ранно детското развитие, образование, равно участие и спорт за най-уязвимите деца на УНИЦЕФ България.

За последните 4 години инициативите на ИКЕА България в подкрепа на децата и УНИЦЕФ набраха над 140 000 лева. Една от тях е “Заедно от детската градина“, чиято цел е създаването на приобщаваща среда за всички деца, за да учат и  играят заедно от най-ранна възраст. В резултат от предходните инициативи, вече десет български детски градини са обзаведени, за да осигурят възможности за образование и развитие на деца със специфични потребности. Средствата осигуряват домашния уют в девет центъра за работа с деца от най-уязвимите групи, създадени от УНИЦЕФ, в осем български града.

Това е и втората година на глобалната кампания на ИКЕА “Let’s Play for Change” в подкрепа на изконното право на всяко дете да играе, защитено и от Конвенцията за правата на детето на ООН. В рамките на кампанията, Фондацията на ИКЕА ще дари 45 милиона евро в полза на проекти на Handicap International, Save the Children, Special Olympics, Room to Read, УНИЦЕФ и War Child.

За Фондация ИКЕА  
Фондацията на ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

За УНИЦЕФ 
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Йоана Цонева  
Маркетинг мениджър, ИКЕА България  
тел.: 02/439 4540 
e-mail: joana.tsoneva@ikea.bg 

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ: Да чуем гласа на младежите!

25.09.2017 in Проекти

Една от ключовите теми е признаването на юношеството като удивително време за учене и опит, развитие и изразяване на ...

NOVA и УНИЦЕФ обединяват сили в благотворителния телетон: „Бъди част от положителната промяна за всяко дете“

10.11.2017 in Проекти

Уникалният за България спектакъл под купола на цирк „Балкански“ ще се излъчи на живо в ефира на NOVA с водещи Ани Салич ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.