ИКЕА удвоява даренията в кампанията за плюшени играчки

14.11.2013 10:55

В началото на седмицата ИКЕА стартира глобалната си благотворителна кампания „Плюшени играчки в помощ на образованието”, като тази година магазин ИКЕА София ще проведе и локална инициатива в подкрепа на образованието в България.

За всяка закупена плюшена играчка Фондацията на ИКЕА ще дарява по 1 евро за проекти за образование по света, а магазин ИКЕА София ще дарява по 1 евро под формата на мебели, играчки и помагала в полза на проекти на УНИЦЕФ България. Така с всяка покупка на плюшена играчка до 4 януари ще се акумулират двойно повече средства, за да могат повече деца да ходят на училище.

Кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието” подкрепя образователни програми в световен мащаб, провеждани от УНИЦЕФ (www.unicef.org) и организацията Save the Children (www.savethechildren.net). Като част от дългосрочното глобално партньорство, ИКЕА застава зад работата на УНИЦЕФ в България, подкрепяйки проектите на организацията в областта на ранното детско развитие.

От старта си през 2003 г., кампанията вече е достигнала до над 10 милиона деца по света – с осъществени 90 проекта в 46 държави. Сумата, която вече е дарена на УНИЦЕФ и на Save the Children възлиза на 57 милиона евро. Тази година средствата ще подкрепят образователни проекти на УНИЦЕФ и Save the Children. Целта им е да подобрят образованието в Азия, Африка и Източна Европа. Средствата са ориентирани към закрилата над децата, превръщането на училището в по приятелско място с добри учители освен за всички момчета, момичета, така и за децата от малцинствата и тези със специални нужди.

Тази година към семейството на плюшените играчки на ИКЕА се присъединяват и още приказни герои – вълк LUFSIG, фея SÅNGTRAST и други, които очароват и предлагат приятна компания в игрите на малчуганите. Има и нови кукли за пръстчета, които могат да превърнат всяка семейна сбирка в пъстър спектакъл.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 За ИКЕА

ИКЕА стъпи на българския пазар през 2011 г. с откриване на магазин в София. ИКЕА навлиза на българския пазар чрез договор за франчайз с компанията House Market S.A, която управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция и един в Кипър. Като част от българското общество, Хаус Маркет България развива своята политика на корпоративна отговорност като подкрепя приоритетно проекти за детско развитие. През септември 2013 г. в Столична библиотека отвори врати първата стая за ранно детско развитие, обзаведена с подкрепата на ИКЕА.

ИКЕА е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома. Компанията е основана в южната част на Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад. Днес ИКЕА има 345 магазина в 42 страни.

За Фондацията ИКЕА

Фондацията на ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца.

За Save the Children

Save the Children е водещата в света независима организация за деца, която изпълнява програми за подобряване на живота на децата в повече от 120 страни по света. Тя цели свят, в който всяко дете има правото на оцеляване, защита, развитие и участие. Мисията на Save the Children е да вдъхнови към ново разбиране на начина, по който света се отнася с децата и да постигне трайна промяна в живота им. Научете повече на www.savethechildren.net

 

 

Превенция на отпадането от училище

01.10.2008 in Проекти

Образованието в България заема челно място в ценностната система на българина, като този приоритет придоби още ...

Училище без насилие

14.11.2007 in Проекти

Със своята кампания срещу насилието над деца УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето целят да повишат ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.