Интервю с Мари-Пиер Поарие, регионален директор на УНИЦЕФ и Специален координатор за бежанската и мигрантска криза в Европа

29.06.2016 09:00

 

Фокусът на УНИЦЕФ: Подкрепа за семействата на всички деца  

"В нашия регион имаме институции – имаме правителства, имаме и гражданско общество, имаме образовани хора. Така че ролята на УНИЦЕФ е да съветва, да предлага, да убеждава, да се застъпва. Но ние сме много по-напред в това да гарантираме, че самите държави са пригодни за децата – не чрез осъществяването на отделни проекти, а чрез укрепване на способностите на страните да предлагат на всяко едно от децата, родени на тяхна територия, възможно най-доброто бъдеще.

Поради историческия контекст, много повече деца се отглеждаха в институции в нашия регион и ние решихме, че този проблем трябва да се реши кардинално. Всъщност всичко започна от тук, в България – чрез конференция, на която държавите поеха политически, технически и човешки ангажимент да изведат децата от институциите и да ги настанят в грижовна семейна среда. Това е наистина забележително, защото за съвсем кратко време – от т.нар. Софийски Апел, когато призовахме нито едно дете под 3-годишна възраст да не бъде настанявано в институция, за да можем да спрем притока им и да ги върнем в семейна среда – наблюдаваме спад от 10% само за няколко години. Това е невероятно бърз напредък, а в някои държави дори е още по-впечатляващо. В България например броят на децата в институции спадна от над 10 000 до под 2 000 – това е драматичен спад. А къде са тези деца сега – те са в приемни семейства или центрове за настаняване от семеен тип, сега те са много по-добре!"

Фокусът на УНИЦЕФ: Достъп до правосъдие за всяко дете

 

В региона УНИЦЕФ работи усилено и за справяне с проблема с децата в конфликт със закона.

Решихме, че трябва да намерим начин да изведем децата от затворите и да намерим алтернативи, които да им позволят да имат втори шанс.
Много от децата, които са лишавани от свобода, биват задържани за дребни кражби – например на един портокал или други дребни неща, които, разбира се, не са добри и никой не бива да ги извършва – но дали си струва заради тях да опропастим целия живот на едно дете или вместо това да го образоваме и да му дадем втори шанс – това беше предизвикателството.
Ето защо през последните няколко години броят на децата, настанени в центрове за задържане, е намалял с 60%.
А броят на децата, на които беше даден втори шанс и те не проявиха рецидив –
тоест направили са грешка, взели са си поука от нея и са продължили с живота си, превръщайки се в порядъчни граждани – се е удвоил.
Има конкретни направления, по които УНИЦЕФ работи с правителствените институции, с неправителствените организации, но също така със самите родители.
Целта е да се заздравят способностите на всички тях да полагат по-добра грижа за децата.
Това е доста по-устойчив подход, отколкото просто да направим даден проект и всеки да се съгласи,
че това е добра идея, но после би отнело 3 хиляди години да достигнем до всяко едно дете по този начин.
Но когато вече държавата е тази, която прилага новите практики, закони и професионални стандарти и усилията на всички тези играчи са насочени към обща цел – тогава вече наистина можем да се надяваме, че имаме държава, която е пригодна за всички деца, както и Европа, която е пригодна за всички деца.
В лицето на България виждаме един много динамичен и отдаден партньор.

Децата бежанци и мигранти в Европа

  

През лятото ние от УНИЦЕФ вече алармирахме, че една-трета от хората, пристигащи в Европа, са жени и деца, но никой не говореше за това. Всъщност наблюдаваме много бързо покачване в броя на децата. През юни 1 на всеки 10 новопристигнали беше дете, през декември вече беше 1 на всеки 3, а последните данни показват, че около 40% от хората, пристигнали в Европа, са деца – така че това наистина е криза на децата!
Повечето от тях са избягали от война. Повечето то тях пристигат в Европа, защото домовете им са били бомбардирани и са загубили членове на семействата си. И така те поемат на път, който е много изтощителен – и когато пристигнат на европейска територия, те са изморени, изплашени и измръзнали, защото все още са в зимни условия. Това, което се опитваме да отстояваме, е, че всички тези деца – бежанци или мигранти – са преди всичко деца и имат нужда от закрила.

Как животът на децата се е променил за изминалите 70 години, благодарение на УНИЦЕФ 

"Сега светът е едно по-добро място за децата. Много положителни неща са се случили и ние от УНИЦЕФ сме горди, че сме изиграли важна роля в тях – с помощта на много партньори и частни лица, неправителствени организации и правителства. Вглеждаме се първо в един от ключовите индикатори – детската смъртност – и искаме да знаем дали децата остават живи. И през последните десетилетия категорично можем да кажем, че този показател е намалял наполовина.
Това значи, че има 48 милиона деца, които не са починали преди навършване на 5-ия си рожден ден – което е огромно постижение. Но след като останат живи, те трябва и да пораснат и да се реализират в обществото. Затова за нас много важно е и образованието и виждаме, че нивата на записване не децата в училище се увеличат прогресивно. Следователно – броят на децата, които са извън училище, е намалял с 42 милиона. Ако погледнем към детския труд, виждаме и там, че броят на децата, които работят, е намалял в една-трета.
Бедността в света намалява, но бедността сред децата се увеличава! Ако погледнем и броя на децата, които не получават акт за раждане – първото им право в живота, то виждаме, че това са около 230 милиона деца. По отношение на децата, които са жертви на насилие – въпреки че има мобилизация на общественото мнение и на тази тема вече се говори повече – все още 6 на всеки 10 деца, които попитате, ще Ви кажат, че са били подлагани на насилие.
Нашият регион всъщност се справя добре – 90% от децата ходят на училище, детската смъртност намаля наполовина, борбата с ХИВ и СПИН също даде много добри резултати, сравнено с други региони."

Интервютата за УНИЦЕФ България все Ивайло Спасов.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

 

Всяко дете иска семейство - национална кампания за приемна грижа

01.01.2010 in Проекти

Приемната грижа означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители не са в състояние да полагат ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Мълчанието днес ражда викове утре

06.12.2009 in Проекти

УНИЦЕФ България стартира комуникационна кампания „Мълчанието днес ражда викове утре” за ранното детско развитие, която ...

Такъв е животът - Работилница за родители

08.01.2013 in Проекти

От 6 януари в ефира на bTV съвместно с УНИЦЕФ стартира новия сезон на „Такъв е животът – Работилница за родители”. ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

06.12.2013 in Проекти

Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им ...

Осъдени без детство

15.04.2014 in Проекти

Изпрати SMS на 1021 и дари еднократно 2 ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.