Истинска история: Младен

14.05.2013 15:13

Преди няколко години, когато станах приемна майка, не вярвах, че през дома ми ще преминат толкова много бебета. Самата аз бях отгледала трима сина и въобще не съм си мислила, че на стари години ще продължа да се грижа за хлапета. За това време, в което през дома на моето семейство преминаха повече от пет новородени, аз се научих, че чужди деца няма. Ние не гледаме чуждите деца. Те в един момент стават толкова важна част от живота ни, че ние трудно преживяваме раздялата им.

Първото бебе, за което се грижехме се казваше Анджелика. Сега тя има ново име и ново, сигурно семейство. Осиновиха я и живее на повече от 300 километра от нас. Не мога да поддържам връзка с тях, защото осиновяването в България е тайна. Но аз не спирам да мисля за нея и да си спомням нейната история. Тя има шанса да стане балерина, да танцува и да прави животът на хората по-красив.

После през нашия дом минаха още няколко деца. На едната стена на детската стая съм сложила снимките на момчетата, а на другата – на момичетата. За да ги помним. Безсънните нощи и многото трудни моменти, когато сме се грижели за няколко деца едновременно, са ни направили истински професионалисти в грижата за децата. Когато те си отиват от нашата къща, ние се чувстваме много тъжни, но това е за доброто на децата.

Историята, която винаги ще остане в моето сърце е историята на Младен. Един ден от социалните служби ни звъннаха и ни казаха да отидем да вземем едно бебе, което майката изоставила. Когато го погледнах в очите, разбрах, че това ще е поредното дете, в което ще се влюбя истински и на което ще дам част от сърцето си. Така и стана. Коликите му бяха нещо невъобразимо. Чудесно изпитание за половината ни домочадие. 

След месец, обаче, ни казаха, че бащата на Младен го е припознал. И така дойде деня, в който Младен се върна при своята майка. По време на посещение в дома й социалните работници установили, че тя и мъжът, с когото съжителствала, са купили всичко необходимо за бебето – детско креватче, памперси, дрешки и мляко. Не минало много време и детето се оказало в друго село, в семейството на припозналия го баща. Тогава се родили съмненията, че детето може би е продадено на бездетно семейство.

Звъннаха ми посреднощ да отида и да прибера Младен. Бях толкова уплашена и разочарована от това, което се е случило на малкото дете. От тогава досега Младен е обграден от любов и внимание.  Понякога се притеснявам какво ще е бъдещето на малкия. Но докато се намери решение за него, той ще е с нас, в нашия дом – ще е обграден от обич, ще бъде закрилян. Минахме големите предизвикателства на бебешкия период, сега учим буквите и се готвим да ставаме големи. Е, и сега сме големи, де. Големи пакостници.

Семейство за всяко дете

15.10.2010 in Проекти

Всяка година над 2 000 български деца биват изоставени и настанени в институции. Медицински доказано е, че отглеждането ...

Бъди БЛАГОДЕТЕЛ и дарявай детство!

01.11.2011 in Проекти

Децата имат нужда от грижа всеки ден, всяка минута, постоянно. Ако всеки от нас помага редовно, те няма да бъдат ...

Великолепната шесторка

10.11.2010 in Проекти

Вторият сезон на „Великолепната шесторка" започва на 22 септември в 20.00 часа по bTV. Шоуто, което създаде нов модел ...

Всяко дете иска семейство - национална кампания за приемна грижа

01.01.2010 in Проекти

Приемната грижа означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители не са в състояние да полагат ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.