Истинска история от бежански лагер в Йордания

08.01.2013 13:16

В бежанския лагер в Йордания се работи с деца, които са живели във война

От Ара Йо

Амман, Йордания, 7 Януари 2013 -  Джейн Макфейл ми показва планина от рисунки от сирийски деца бежанци в лагера. Преглеждаме ги заедно и забелязваме, че това са предимно щастливи картини, без оръжия, танкове и кръв.

Това са рисунки на домове, членове на семейството, цветя, пеперуди, книги и маси, пълни с храна. Едно момиче е нарисувало ръка, покрита с къна и с пръстен – нейната мечта е да се ожени.

Да си представим свят без война.

Г-жа Макфейл е специалист на УНИЦЕФ по закрила на децата. Тя има зелени очи и ягодова руса коса и носи забавни оранжеви и лилави очила. Тя излъчва харизма от всяка пора. Бивша медицинска сестра от Австралия, тя е разработила проект за приемна грижа в нейната родна страна и е работила в Индия, Индонезия, Либерия и Филипините и други.

Не е лесно да се срещне човек с нея. Шест дни в седмицата, тя пътува до лагера със сирийски бежанци в Заатари час и половина на север от Амман. Час от нейното време е безценен.

Макфейл работи с децата, за да им помогне да преодолеят травмата от войната. Тя кара децата да рисуват и да си представят свят без война. „Сирийските деца са преживели прекалено много“, казва тя.

Те са преживели войната, бомбардиране, наранявания и дори измъчване. Трябвало е да напуснат своите домове и страна с малкото, което са могли да отнесат. Изгубили са усещането за идентичност и надежда.

Справяне с дълбокия стрес.

Макфейл обяснява, че децата под силен стрес загубват чувство за принадлежност и сигурност. „Те не чувстват болка или глад. Те превключват на режим оцеляване и инстинкт: бори се, бори се и замръзни." Тяхната способност да разсъждават, да оценяват риска и да бъдат съпричастни е понижена. Стават емоционално безпристрастни, като се съсредоточават единствено върху неотложни нужди, неотложно удовлетворяване.

Децата в лагерите се борят ожесточено и хвърлят камъни едни срещу други. Продължителното излагане на насилие оказва влияние върху тяхното здраве и поведение, което включва агресия, затваряне в себе си и пренебрежение. 

Ето къде Макфейл се включва. Тя обучава неправителствени организации и правителството да се справят с тежкия стрес и да инициират и осъществяват емоционален диалог с децата. Чрез дейности в места, адаптирани за децата, те помагат на децата да се свържат отново емоционално, да идентифицират дори най-простичките неща, като да бъдеш щастлив или тъжен.

Децата се разхождат по мръсен път в лагера. Работата с децата и родителите сега ще има изключително влияние върху останалия им живот.

Макфейл разказва история на момиче в лагера. Често е бита от своите връстници. Тя е изолирана, отхвърлена. Въпреки езиковата бариера между момичето и Макфейл, те вече се свързват чрез емоционален диалог, всеки път, когато се срещнат. Веднъж, Макфейл пристигнала в едно от местата, адаптирано за деца, и момичето само дошло при нея. Взело ръката и, като я поздравило с целувка по всяка буза. „Тя докосна брадичката ми. Беше момент на чудо. Разбрах, че ще се оправи.

Затова Макфейл прави това, което прави. „Аз съм вярващ.”

Преодоляване на режима на оцеляване

Няма как да се знае колко дълго ще отнеме на дете да се свърже отново със себе си и с другите. Зависи от детето.

Работата с деца и родители сега ще има изключително влияние върху последващия им живот. Децата и родителите изглежда имат нужда да се научат отново как да играят, как да говорят за чувства и да се откъснат от режима на оцеляване.

Психологическите намеси, осъществявани в места, адаптирани за децата, са толкова жизнено важни, колкото е водата, храната, топлите дрехи и ваксините – само че по различен начин. Те са малко по-сложни и по-малко видими от колкото санитарния възел или сградата на училището, но също толкова значими, особено в дългосрочен план.

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.