Изгубено детство

06.01.2016 10:21

 © UNICEF/UNI199925/Georgiev 

 

Пътуването в Европа е най-тежко за децата, много от които са избягали с частици от изгубените си домове 

Децата загубват правото си на детството, тръгвайки на път през границите. Всички губят нещо, когато напускат дома: приятели, роднини и стабилност. Освен безопасни убежища и пространства, е нужно децата да учат и да играят.

© UNICEF/UNI201664/Georgiev 

Една изоставена играчка лежи покрита с прах, на черен път, използван от бежанците, преминаващи от Гърция в близост до граничния град Гевгелия в бившата югославска република Македония – изоставен детски спомен.

© UNICEF/UNI201665/Georgiev

Когато хората са принудени да бягат от домовете си, те взимат нещата, от които се нуждаят най-много - дрехи, пари и документи. Ако имат късмет, те също могат да вземат неща, които са най-скъпи за тях. Создар, на 6 години, е взела любимата си играчка, преди тя и семейството й да избягат от дома си в Сирийската арабска република.

© UNICEF/UNI201666/Georgiev

Познатите играчки могат да помогнат на децата да се адаптират към променящите се обстоятелства. Момиче държи плюшена играчка, докато тя и семейството й, заедно с други бежанци, пристигат на граничния пункт Миратовац в Сърбия. Тя и семейството й са на път към приемен център в Прешево.

© UNICEF/UNI201667/Georgiev

Не всеки пухкав приятел успява да премине пътуването невредим. Някои от тях са изоставени, забравени насред паниката на бежанците, които се мъчат да достигнат следващото граница. Всяка загубена играчка по прашните пътища е напомняне за загубеното детство. Изтървано розово мече в бившата югославска република Македония.

© UNICEF/UNI201668/Georgiev

Момиче седи на земята и си играе с нея играчка мече, докато хората се редят на опашка около нея за приемен център Виноюг в близост до град Гевгелия, в бившата югославска република Македония. Чакането с часове може да бъде изморително за деца, лишени от компанията на своите приятели.

© UNICEF/UNI201669/Georgiev

Джовахер, на 8 години, прегръща любимата играчка, докато чака да влезе  в приемен център Виноюг в бившата югославска република Македония. Играчките могат да направят живота на децата по-поносим, ​​в спешни и напрегнати ситуации, както и след това.

© UNICEF/UNI201670/Georgiev

Изоставено прасе играчка лежи в локва в поле между гръцката граница и приемен център в близост до град Гевгелия, в бившата югославска република Македония. Бягайки, деца често трябва да избират какво да запазят и какво да изоставят.

© UNICEF/UNI201671/Georgiev

Мира, на 9 години, е с новата си играчка в защитено пространство за деца, подкрепено от УНИЦЕФ в бившата югославска република Македония – тя е загубила плюшеното си мече на път за Гърция. Въпреки, че детските играчки не могат да заменят нормалната среда на детето, те могат да помогнат за облекчаване на емоционалния стрес по време на кризисни ситуации.

© UNICEF/UNI201672/Georgiev

В Хърватия, близо до сръбската граница, Махмуд, на 7 години, и сестра му Захра, на 5 години, родом от Сирийската арабска република, получават плюшени животни в защитено пространство за деца, подкрепено от УНИЦЕФ, докато родителите им се снабдяват с храна и топли дрехи. Малки удобства, като например играчките, могат да помогнат на децата да си възвърнат чувството за нормална среда и задоволство.

 © UNICEF/UNI201673/Kljajo

Плюшена играчка се полюлява с главата надолу от ограда на приемен център в Опатовац в Хърватия, оставени от местните жители, за да приветстват пристигането на децата-бежанци. На фона на несигурността в живота на децата, играчките могат да донесат чувство на надежда за тези, които пристигат.

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.