Изложбата “Заедно в Непал” събра 3903 лв на откриването си

01.06.2015 14:21

 

Общо 3903 лв. бяха събрани на откриването на благотворителната изложба "Заедно в Непал" на 26 май в Националния дворец на културата. Изложбата ще може да бъде разгледана до 7 юни в централното фоайе на НДК. Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да направи дарение на сайта www.zaednovnepal.com, както и да си поръча снимка от изложбата. Събраните дарения ще отидат за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България и TeachForNepal. 

Повече от 300 човека посетиха откриването в НДК, на което присъства и Стоян Маринов, който беше в Непал заедно с трите си деца по време на двете големи земетресения. Събитието беше излъчено на живо във вечерните новини на две национални телевизии. На откриването от изложбата 25 човека си поръчаха на място една от снимките от изложбата в размер 69х46.

Платната ще се отпечатат в печатница JPoint, която дарява печалбата си, а производствените разходи за снимките, поръчани на откриването, ще бъдат покрити от организаторите. Останалата част от сумата е набрана от продажба на картички, предоставени специално за откриването безвъзмездно от печатница Демакс.

Разгледайте изложбата и поръчайте снимка на www.zaednovnepal.com.  Даренията минават през сайта Платформата, изграден от Фондация Помощ за благотворителността в България. Страницата позволява дарения по банков път, банкови карти, както и PayPal. Снимките ще бъдат доставени след приключване на кампанията, която ще продължи до 15 юни и ще завърши с благотворителен търг на оригиналните 60 платна от изложбата. При поръчка на снимка от сумата на дарението ще бъдат приспаднати единствено производствените разходи. 

Организатор на изложбата от 26 май до 7 юни е една от българските групи, решили да прекарат великденската си ваканция в „дома на снега“ - Хималаите. Христо, Калоян, Бойко, Велина, Методи и Милена заминават за Непал и прекарват 2 седмици по склоновете на най-високата планина на света. Връщат се на 20 април, 5 дни преди опустошителното земетресение от 7,8 по Рихтер да покоси цялата държава. 

Пътуването им започва от Катманду и минава през 'столицата на шерпите' Намче Базар, където на 2 седмици по-късно удари второто сериозно земетресение. Преживяването създава силни впечатления у участниците, но хората на Непал ще останат като най-силен спомен. Спомен за смиреност, спокойствие, ведрост и силен дух. Изложбата ще се опита да пресъздаде в 60 снимки тяхното пътуване в Непал.

Помогнете да видим тези хора такива, каквито ги видяхме ние шестимата! Трусовете взеха повече от 8,000 жертви и оставиха без дом над 500,000 души в Непал. В някои села между 80 и 90% от къщите и училищата са абсолютно разрушени. Около 1.7 милиона деца изпитват остра необходимост от хуманитарна помощ в най-засегнатите региони. Заедно можем да помогнем децата на Непал да преодолеят бедствието и да се върнат в училище. 

Контакти

За организаторите:   
Бойко Благоев, boikoblagoev@gmail.com, +359 884 406000

За НДК:   
Михаела Петрова, mihaelapetrova@ndk.bg, + 359 889 393771

За УНИЦЕФ:  
Ивайло Спасов, ispasov@unicef.org, +359 888 406383

За Teach For Nepal:   
Shristi K.C, shristi@teachfornepal.org, +977 15012014

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.