Изявление на Изп. директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, Изп. директор на Световната продоволствена програма (WFP) Дейвид Бийсли, Ген. директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус - по повод съвместната им визита в Йемен

26.07.2017 15:19

 

Аден/Сана, 26 юли 2017 – „Като ръководители на три агенции на ООН – УНИЦЕФ, Световната продоволствена програма (WFP) и Световната здравна организация (WHO) – ние пътувахме до Йемен заедно, за да се запознаем от първо лице с мащаба на тази хуманитарна криза и да обединим усилията си в помощ на хората в Йемен.

Това е най-жестокото огнище на холера в света – и то в разгара на най-голямата хуманитарна криза. Само за изминалите три месеца има данни за 400 000 случаи на съмнение за холера и близо 1900 смъртни случаи. Жизненоважни здравни съоръжения, водоизточници и санитарно-хигиенни условия са били разрушени след продължаващите повече от две години военни действия, което създава идеални условия за разпространение на болести.

Страната е на ръба на глада, като над 60% от населението не знаят от къде ще дойде следващото им хранене. Близо 2 милиона йеменски деца страдат от остро недохранване. То ги прави още по-уязвими към холера; а болестите на свой ред пораждат още повече недохранване. И това е порочен кръг.

В една болница посетихме деца, които трудно намираха сили дори да дишат. Разговаряхме със семейства, които се сблъскват със скръбта за техните болни близки, както и с трудностите да осигурят прехрана за семействата си.

А докато преминавахме през града, видяхме колко много жизненоважна инфраструктура – включително здравни и водни съоръжения – е била повредена или разрушена.

На фона на този хаос над 16 000 доброволци ходят от врата на врата, за да информират семействата как да се защитят от диария и холера. Лекари, медицински сестри и други здравни специалисти работят денонощно, за да спасяват животи.

Над 30 000 здравни работници не са получавали заплати от повече от 10 месеца, но голяма част от тях все още дават дежурства. Помолихме властите в Йемен да изплатят незабавно възнагражденията на тези здравни служители, защото без тях се опасяваме, че ще загубим и хората, които на този етап оцеляват. Що се отнася до нашите агенции, ще направим всичко възможно, за да подкрепим тези изключително отдадени хора със стимули и стипендии.

Също така видяхме и страхотната работа, която е свършена от местните власти и неправителствения сектор, с подкрепата на международните хуманитарни агенции, включително и УНИЦЕФ. Създадени са повече от 1000 центрове за лечение на диария и кътове за орална рехидратация. Доставките на хранителни провизии, интравенозни течности и други медицински материали, включително линейки, продължава, заедно с реставрирането на болници, общински здравни центрове и поправка на водоснабдителната и санитарно-хигиенна инфраструктура. Освен това работим съвместно със Световната банка за иновативно партньорство, което да отговори на нуждите на терен и да помогне в управлението на местните здравни институции.

Но има надежда. Повече от 99% от болните хора, със съмнение за холера, които получават здравни услуги – оцеляват. А общият брой деца, които ще бъдат засегнати от остро, тежко недохранване тази година, е близо 385 000.

Въпреки това ситуацията продължава да бъде тежка. Хиляди се разболяват всеки ден. Необходими са продължителни усилия за спиране разпространението на болестта. Почти 80% от децата на Йемен се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ.

Когато се срещнахме с лидерите на Йемен в Аден и Сана поискахме да осигурят достъп до военните зони на хуманитарните работници и ги призовахме – повече от всичко – да намерят мирно, политическо разрешение на конфликта.

Кризата в Йемен изисква безпрецедентен отговор. Нашите три агенции се обединяват с йеменските власти и други партньори, за да координираме дейностите си по нов начин, така че да спасяваме повече животи и да бъдем подготвени за бъдещи бедствия.

Сега се обръщаме към международната общност с призив – да удвои подкрепата си за хората в Йемен. Ако се провалим, катастрофата, която видяхме да се случва пред очите ни, не само ще продължи, но и ще бележи бъдещите поколения и цялата страна за десетилетия напред.“

За Световната продоволствена програма (WFP): 
WFP  е най-големата хуманитарна агенция, която се бори с глада по света, предоставяйки хранителна помощ по време на бедствия и конфликти и работейки с общностите, за да подобри храненето и да изгради устойчивост на продоволствията. Всяка година WFP помага на 80 милиона души в над 80 страни по целия свят. 

За Световната здравна организация (WHO):
СЗО е органът, който ръководи и координира въпросите на здравеопазването в рамките на ООН. СЗО има задача да ръководи въпросите на здравеопазването в световен мащаб, да формира научноизследователската програма за здравеопазването, да задава норми и стандарти, да формулира обосновани политики, да оказва техническа подкрепа за страните и да наблюдава и дава оценка на тенденциите в здравеопазването.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Тел.: 02 9696 208 
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.