Изявление на Мария Каливис, Регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Африка

02.10.2013 19:39

Аман, 1. октомври 2013 - “УНИЦЕФ е в шок от от новината за най-малко 12 загинали деца в следствие на въздушна атака в средно училище в Рака, североизточна Сирия на 29 септември тази година.

Репортаж от мястото на инцидента разкрива, че общо 14 души-повечето от които ученици – са убити след атака на Средно училище Ибн Туфаил около 8 сутринта в неделя- в първия ден на новата учебна година.

Инциденти като този изтъкват опасностите, на които децата са подложени в желанието си да продължат образованието си във време на конфликт – и обяснява защо много родители не искат да рискуват да пуснат децата си на училище.

УНИЦЕФ непрестанно призовава всички ангажирани страни да спрат да набелязват училища, и вместо това да ги разпознаят като „мирни зони“, в които децата могат да намерят спокойствие и утеха.

УНИЦЕФ осъжда остро тази атака и още веднъж призовава всички страни, включително Правителството на Сирия да закрилят децата по всички възможни начини от следствията на тази война.“  

###

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg  или нашата страница във Фейсбук.

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.