Изявление на УНИЦЕФ по повод резултата от срещата на върха на ЕС с Турция

08.03.2016 14:32

 

Женева, 08 март 2016 – Във връзка с резултата от срещата на върха на ЕС с Турция, УНИЦЕФ отново подчертава, че при прилагането на тези решения, основният хуманитарен принцип „да не се вреди” трябва да ръководи властите в цяла Европа, Балканите и Турция, при всяка стъпка, когато става въпрос за грижата за децата бежанци и мигранти. 

Докато подробностите за изпълнението на този нов план остават неясни, УНИЦЕФ напомня на държавите следните техни отговорности и задължения:

- Първо и най-важно е гарантиране на правото на всяко дете на международна закрила.

- Децата не трябва да бъдат връщани, ако те са изправени пред рискове, включително задържане, военно мобилизиране, трафик или експлоатация.

- Да се осигурят безопасни и законни пътища за децата, бягащи от война и конфликти, с подходящи мерки, включително събиране със семейството, така че децата, особено без придружител, да не прибягват до контрабандисти и трафиканти, за да намерят сигурност.

Съществуващото в момента бедственото положение, което се разгръща по границите на Гърция и Бившата югославска република Македония, остава неприемливо за децата, които сега са по-голямата част от хората на границата Идомени в Северна Гърция.

Децата вече са преживели толкова много - да избягат от войната и конфликтите, както и опасното пътуване към чужбина. Сега те посрещат още един удар, когато са принудени да спят на открито, без достъп до основни услуги, несигурни дали могат да продължат напред, или да бъдат принудени да се върнат.

Блокирани, децата са изложени на по-голям риск от контрабандисти и трафиканти, затова техните права трябва да бъдат приоритет.

УНИЦЕФ е готов да подкрепи правителството на Гърция да намери спешни решения за децата бежанци и мигранти.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
тел.: 02/9696207
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.