Изявление относно смъртта на деца от Израел и Газа

25.08.2014 10:09

НЮ ЙОРК, 23 август 2014 г. Смъртта на четири годишно израелско дете след ракетно нападение, както и смъртта на две палестински деца в Газа при въздушен удар, се прибавят към други 478 палестински деца убити при нападения в Газа през последния месец. Смъртта на децата от всички страни е едно трагично доказателство за ужасното въздействие на конфликта върху децата и техните семейства от всички страни.

Децата са тези, които понасят тежестта на конфликта. Боевете им причиняват ужасни страдания, като имат опустошително въздействие върху инфраструктурата, от която зависи тяхното здраве, образование, защита и благополучие.

УНИЦЕФ отново призовава всички страни в конфликта да защитят цивилното население, особено децата, както се изисква от международното право, и да се ангажират с прекратяването на огъня, така че да няма други отнети животи, а хуманитарни агенции да могат да разширят жизненоважната си дейност в Газа.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.