Как УНИЦЕФ помага на засегнатите от земетресението в Непал

07.05.2015 16:30

 

 УНИЦЕФ моблилизира екипи и ресурси, за да се отзове на най-спешните нужди на децата

Часове след опустошителното земетресение в Непал УНИЦЕФ моблилизира екипи и ресурси, за да се отзове на най-спешните нужди на децата, пострадали след земетресението. Незабавно бяха подготвени товарни полети с над 120 тона хуманитарна помощ, включваща: животоспасяващи лекарства, храна, вода, вакснини, хигиенни комплекти, палатки и одеяла за спешно подпомагане на пострадалите. 

Ето какви други спешни действия предприе Детският фонд на ООН: 

Само през миналата седмица УНИЦЕФ достави повече от 85 тона помощи, включително палатки, брезенти, одеяла, храна, ваксини и други животоспасяващи лекарства.

  

 УНИЦЕФ вече осигури чиста питейна вода и санитарно-хигиенни материали на над 250 000 души.

УНИЦЕФ стартира кампания по ваксинирането на над половин милион деца, изложени на риск от избухването на епидемия от дребна шарка.

УНИЦЕФ създаде 28 защитени пространства за деца, които предоставят закрила от насилие и експлоатация на над 2 800 деца, засегнати от земетресението.

УНИЦЕФ осигурява учебни помагала, за да не бъде прекъснат образователния процес за децата, настанени в палаткови лагери.

УНИЦЕФ предоставя психологическа подкрепа на децата и техните семейства, за да преодолеят шока и травмата от преживяното бедствие и да започнат да изграждат живота си наново.

УНИЦЕФ се погрижи да изпрати помощ  и в най-отдалечените райони извън долината Катманду - включително в районите Кавре и Горкха, където екипи на УНИЦЕФ осигуриха на хиляди хора сапун, таблетки за пречистване на вода, брезент и кофи. В област Дхадинг, в седем отдалечени села, чрез хеликоптери бяха доставени хигиенни и санитарни комплекти и таблетки за пречистване на вода.                                                                                                                                      

В международен план Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат за възстановяването на Непал, възлиза на близо 500 милиона долара.  

Вижте и Вие как можете да помогнете: 

1. Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България   

2. По банков път на следната дарителска сметка:     
Райфайзенбанк ЕАД:   
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF   
Основание: Непал    

3. Чрез SMS с текст NEPAL на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.  

За повече информация:
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации,  
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.