Кое е това момиче

24.07.2017 12:45

 

Хипоплазия на ляв бъбрек. Вродени костно-мускулни деформации на гръбначен стълб, гръден кош и долни крайници. Умерена умствена изостаналост. Това е само част от Симона – онази, която изпълва с ненужно съжаление и отчаяние. Обаче нека видим детето преди да видим увреждането – защото преди сложните за произнасяне диагнози Симона е едно лъчезарно момиче на 14, което обича крем карамел и да се рови в своя таблет. 

Историята на Симона напомня на хилядите деца с увреждания, които живеят в институции по това време у нас. Преди 14 години тя е оставена за осиновяване веднага след раждането си.

 Всичко „първо“ в своя живот изгубва по време на престоя си в Дом за медико-социални грижи в гр. Монтана, докато „изминава“ пътя от бебешкото креватче до инвалидната количка – първото зъбче, първата думичка…без свои дрехи, без своя играчка. Въпреки че живее в институция, без „мама“ и „тати“,– тя се научава на тези думи и не спира да ги повтаря и днес, но вече с повече надежда, че един ден ще има своите „мама“ и „тати“ - своето семейство - че ще е важна за тях – това е нейното най-силно желание, останало непроменено във времето.

От 2014 г. Симона живее в Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в Монтана. Всички домове за деца с увреждания от стар тип вече са затворени. В Центъра, както сама го нарича, са се сбъднали някои от нейните най-съкровени мечти. Има собствена стая, гардероб, таблет и много приятели. Излиза спокойно на площадката, разхожда се и участва активно във всички занимания, организирани от Центъра, защото средата е пригодена за нейната инвалидна количка и тя се движи спокойно и свободно без чужда помощ. Любимият й ритуал в неделя е похапването на торта в сладкарница заедно с нейната приятелка Елена.

Така живее днес Симона. Това са мечтите й. Като на #ВсякоДете, нали?

Ролята на УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ в България работи за предотвратяване на раздялата на децата от родителите им и за развиване на услуги за подкрепа на най-уязвимите семейства. Благодарение на дарителите и партньорите, УНИЦЕФ подпомогна създаването на пет Семейно-консултативни центрове в областите Шумен и Монтана. През 2016 г. екипите на центровете достигнаха до над 2000 семейства в маргинализираните общности, оказаха подкрепа за достъп до детска градина, здравеопазване и образование на децата; развиха родителските умения и предоставиха индивидуално консултиране, за да гарантират правото на децата да живеят в грижовна и подкрепяща семейна среда.

Към края на 2016 г. броят на деца, живеещи в големи институции, е намалял с 85% спрямо 2010 г.

Помогни на УНИЦЕФ да стигне до повече деца и семейства. Бъди БЛАГОДЕТЕЛ на децата като Симона с редовни дарения тук.  

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Тел.: 02 9696 208 
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Ние вярваме в 0

09.11.2014 in Проекти

Какво е нужно, за да има 0 деца в бедност, 0 деца, жертви на насилие, 0 деца без образование, 0 деца в институции? ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.