Колко е добре да дариш по две!

09.11.2015 09:00

Фондацията на ИКЕА и ИКЕА България обединяват сили за по-добро бъдеще на децата у нас и по света

ИКЕА провежда за тринадесета поредна година кампанията с добра кауза „Плюшени играчки в помощ на образованието“. Глобалното партньорство между Фондацията на ИКЕА, УНИЦЕФ и Save the Children всяка година помага на повече деца по света да получат достъп до образование и така да имат възможност за по-добър старт в живота. ИКЕА България участва в инициативата за трета поредна година, като удвоява дарението в подкрепа на локални проекти на УНИЦЕФ България за деца в най-уязвимите групи.

Глобалната кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“ цели да осигури качествено образование за децата, живеещи в най-бедните райони на планетата. И тази година за всяка продадена плюшена играчка в магазините на ИКЕА по света  между 8 ноември и 2 януари, Фондацията на ИКЕА ще дари по 1евро в подкрепа на проекти на Save the Children и УНИЦЕФ.

За 13 години инициативата „Плюшени играчки в помощ на образованието“ е събрала близо 77 милиона евро, достигайки до над 11 милиона деца, чрез 99 проекта, реализирани в 46 държави.

“Можем да преодолеем бедността, ако направим образованието на децата свой приоритет. Поставихме си цел да инвестираме част от приходите ни в качествено образование за момичета, деца с увреждания и деца от малцинствата, защото никой от тях не трябва да бъде оставен на произвола на съдбата”, разказва Пер Хегенес, изпълнителен директор на Фондацията на ИКЕА.

Успоредно с участието си в глобалната инициатива, ИКЕА България предоставя допълнително по 2 лева за всяка закупена играчка  под формата на обзавеждане, творчески материали и играчки за подпомагане за проекти на УНИЦЕФ България, за да могат повече деца у нас да получат достъп до образование и бъдеще, изпълнено с възможности.

Благодарение на закупените от клиентите на ИКЕА играчки в рамките на кампанията до 2014 година, ИКЕА България набра 71 850 лева. Средствата осигуряват домашен уют в новооткритите детски центрове в три български града.

 В първия у нас Център за ранно детско развитие на УНИЦЕФ в гр. Котел. 28 деца на 3 и 4 години от уязвими семейства (деца, които са останали извън обхвата на традиционните детски градини) имаха възможност да участват в различни образователни дейности. Само за една година те успяха да постигнат образователни резултати, сравними с тези на техните връстници от детските градини – въпреки че някои от тях никога преди това не бяха имали достъп до книжки, играчки и други материали за работа.  С подкрепата на ИКЕА през септемвери тази година започна работа и иновативния Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в град Сливен. Той включва Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище (за младежи, навършили 18 г.) и Преходно жилище (за деца под 18 г.). Отново през 2015 година ИКЕА осигури домашния уют и в новаторския за България Детски център за застъпничество и подкрепа – Зона ЗаКрила  в София.

Тази година в кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“ участват и 10 чудати герои, победители от ежегодния „Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели“, които се превърнаха от рисунки в истински плюшени играчки от лимитираната колекция SAGOSKATT. Конкурсът се провежда за втора година и в България и дава възможност на всяко дете до 12 години да стане дизайнер на плюшена играчка с добра кауза. Така деца помогат на деца! Повече за конкурса може да намерите на ikeaplay.bg.

За Фондация ИКЕА   
Фондацията на ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

За УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. Научете повече на www.unicef.bg и www.facebook.com /unicef.bulgaria

За Save the Children   
Save the Children е водещата в света независима организация за деца, която изпълнява програми за подобряване на живота на децата в повече от 120 страни по света. Тя цели свят, в който всяко дете има правото на оцеляване, защита, развитие и участие. Мисията на Save the Children е да вдъхнови към ново разбиране на начина, по който света се отнася с децата и да постигне трайна промяна в живота им. Научете повече на www.savethechildren.net и www.facebook.com/savethechildren.

За повече информация:  
Йоана Цонева    
Маркетинг мениджър, ИКЕА България    
Тел.: 02/439 4540    
e-mail: joana.tsoneva@ikea.bg

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
тел.: 02/9696207, 0888 68 32 31  
E-mail:jtzocheva@unicef.org

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.