Колко струва едно списание? Година, две, три...

30.09.2016 13:26

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

Запознайте се със Златко – той сам си избра да го наричаме така, защото иска да прилича на Златан Ибрахимович, а футболът е голямата му страст. 

Това е и бягството му от суровата реалност, в която е настанен. Рита топката и опитва да се пази другите да не „ритат“ него… Златко е най-малкият обитател на един от 6-те интернати в България. Той е само на 11 години, а България е единствената страна в Европа, в която деца под 14 години се наказват с (на практика) лишаване от свобода.

Интернатът е голяма сграда, в която често са затворени малки момчета и момичета, за да бъдат наказани за „противообществени“ прояви като това да откраднат списание, да избягат от вкъщи, или защото просят и се скитат по улиците. Трудно е да се обясни на Златко защо дете на неговата възраст е наказано за нещо, за коeто възрастните няма да бъдат наказани. Престоят му в интернат трябва да го превъзпита и да го обучава. Реалността обаче е съвсем друга – той е затворен, изолиран от семейството си, прекарва всеки ден в полупразна сграда, бори се за храна, шампоан и лично пространство с другите деца, често става жертва на насилие. Учи едновременно с няколко други деца от различни класове и възрасти; с учители, които преподават едновременно математика и физическо възпитание. Изкарва джобни пари, просейки и вършейки дребни услуги на жителите на селото. Не знае колко време ще остане, дали ще го пуснат през ваканцията, дали има бъдеще. И основното, което усеща, е, че е “нищожество” и заслужава това отношение. Получава етикет за цял живот - „бил е в ТВУ“.

 

Децата в конфликт със закона често са жертви на бедността на своите родители. Златко също. Защото системата е преценила, че е по-добре да бъде в интерната, отколкото при тях. А те не са могли да го защитят.Често са жертви на насилие. Златко също. Зад детските грешки стоят редица провалили се в грижата и отговорността си за тях възрастни. Не само родителите, но и държавата. Децата са твърде млади, за да имат ОСЪДЕНО ДЕТСТВО, което ще разруши живота им.

 

Златко не знае колко време ще бъде „осъден“. Брои на пръстите си не в дни, а в години… А има мечти, които иска да сподели и показва движенията на любимите му нинджи от анимационните филми. Иска да защитава по-слабите от него и да бъде модел за подражание.

Златко гледа напред: мечтае да се запознае с Лео Меси и да тренира с Роналдо. Сам е изписал на фланелката си името и номера на един от футболните си кумири. Убеден е обаче, че дори да види някой от тях на корицата на списание, няма да открадне отново...

 

Казва, че съжалява, но и че не е честно да е в интерната. Бори се за живота си като спортува, прави глинени съдове и вярва, че ще има справедливост за него и за останалите.

ОСЪДЕНО ДЕТСТВО? СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

Всяко дете трябва да има достъп до справедлив процес, адекватно образование и индивидуална подкрепа, за да осъзнае грешките си и да се поправи. Спиралата наказание – провинение – наказание трябва да бъде прекъсната. Сега. Защото децата не могат да чакат, а имат право на следващ шанс.

Вижте тук цялата история на Златко, разказана от Надежда Узунова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и „Нова Броудкастинг Груп“ стартираха съвместна кампания - ОСЪДЕНО ДЕТСТВО? СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ, целяща е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона,  гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция. Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие – защо тя е наложителна, ще научите от съдбите на децата, които ще бъдат разказвани всяка събота в предаването „Събуди се!“.

* Името на детето е сменено с цел да се запази неговата самоличност.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

 

 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

Моят глас е важен - Детското участие и етичното му отразяване в медиите

30.05.2016 in Проекти

Bulgaria ON AIR и УНИЦЕФ България стартират съвместна кампания за правото на децата на глас и етичното им отразяване в ...

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

28.09.2016 in Проекти

УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна информационна и застъпническа кампания за правата на децата в ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.