Комарниците са ключът към решаване на проблема със заболеваемостта и смъртта, причинени от малария

25.04.2013 10:21

Ню Йорк, 25 април 2013 – Маларията все още причинява смъртта на 660 000 души по света, в по-голямата си част деца от Африка. Повсеместното разпространение на комарници, третирани с  инсектицид са ключът към решаване на проблема с маларията - един от най-значимите причинители на детска смъртност, изтъква УНИЦЕФ по повод Световния Ден на борбата срещу Маларията.

Съвместно с партньорите си, УНИЦЕФ поддържа и насърчава правителствата да предприемат крачка в разпространението на комарници, третирани с  инсектицид, особено такива, които са с продължителен живот. Когато се разпространят повсеместното –по един комарник на всеки двама души- тази проста, но ефективна бариера  ще намали детската смъртност  до над 20 процента.

През 2004, в Субсахарска Африка са налични само 5,6 милиона комарници. Слабата конкуренция между производителите на този артикул показва, че продуктът е бил твърде скъп за да се увеличи производството му. Въпреки това, до 2010 г., продажбите на едро, съвместните обществени поръчки, по-доброто финансиране и разширяването на производствения капацитет в Африка доведоха до увеличаване броя на продукта до 145 млн. Силният акцент върху широкото разпространение на тези високоефективни интервенции срещу малария доведоха до спасяването на 1,1 милиона души и намаляването с една трета на смъртността от малария в Африка до 2000 год.

“Недопустимо е всеки ден повече от 1 500 деца да умират от предотвратими и лечими болести“, каза Никола Алипуй, Програмен Директор в УНИЦЕФ. “Наш дълг е да разпространим тези комарници до всички, които се нуждаят от тях, да предприемем навременни изследвания и адекватно лечение на вече заболелите.”

Тридневна манипулация лекува заразата, причинена от малария, особено ако е диагностицирана рано и се лекува подходящо - в частност с комбинация от лекарства, базирани на Артемизинин
(ACTs). Много деца, особено в Африка, все още умират от малария, защото не спят под комарниците, третирани с  инсектицид и нямат възможността да се лекуват в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми.

УНИЦЕФ подкрепя държавните усилия в обучението на здравни работници в общността и  сдобиването им с моментни тестове, чрез които децата да бъдат рано диагностицирани и лекувани когато трябва. Въпреки това, съотношението на лекувани деца, които получават спешна помощ с ACT е по-малко от 30 процента в повечето страни в Африка.

УНИЦЕФ, съвместно с правителства, дарители и други партньори също така търси нови, иновативни методи за достигане до най-уязвимите и най-трудно достижимите деца с оглед на пълната превенция. Например, в допълнение на свободното им разпространение по време на обширни кампании сред най-бедните и изолирани райони, комарниците се доставят до децата и по време на редовните имунизации, а на родилките по верме на предродилните прегледи.

УНИЦЕФ също увеличава усилията за интегрирано управление на общността, което да доведе до пакет животоспасяващи мерки, достъпни за децата и техните семейства. 

Изчислено е, че за последните десет години са разпространени толкова комарници, колкото да бъдат покрити 80 процента от нуждите на Субсахарска Африка. Много от тях обаче са се амортизирали и трябва да бъдат сменени. Страните, които са намалили смъртността с над 50 процента вследствие на употребата на комарниците бързо разкриват, че нараствалите случаи на смърт заради малария се дължат на стари и износени мрежи, които не са били подновени.

От 2000 до 2010, съотношението на децата, които ползват комарниците в Субсахарска Африка, се е повишило от по-малко от 5% до повече от 1/3. Но в глобален мащаб поръчките на устойчиво  третираните с инсектицид мрежи са паднали с 52 процента спрямо нуждата от 150 милиона комарници на година. Такова  забавяне сериозно застрашава целите ни до момента.

Постигнахме изключителен напредък в тази битка, но знаем, че световната ни цел е да сведем случаите на заболяване и смърт, причинена от малария до нула. Трябва да се уверим, че страните разполагат с достатъчно средства за превенция на маларията и ги ползват за да защитават децата си и бъдещите майки“, каза още г-н Алипуй.

Битката с маларията не само спасява живота на децата, но също така носи много други здравни и икономически ползи за засегнатите общности. Например, намаляването на маларията подобрява здравето на бременните жени, а така и живота на техните бебета, редуцира случаите на отсъствие от училище и работа. Елиминирането на маларията снема бремето от малкото налични здравни центрове в общността. Изчислено е, че има 40-кратна възвръщаемост за всеки един щатски долар, инвестиран в превенция на маларията в Африка.

Бяха постигнати впечатляващи успехи, основаващи се на силни партньорства и щедри дарения от страна на множество дарители - но тези победи могат лесно да се превърнат в провал ако липсва устойчивост на инвестицията.

###

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ: http://www.unicef.bg

УНИЦЕФ е един от най-големите световни доставчици на комарници, третирани с  инсектицид  с над 200 милиона мрежи, доставени между 2000 и 2012 в над 40 страни. УНИЦЕФ е и световен лидер в мониторинга и оценката на дейности, свързани с превенция на маларията, като работи и по подобряване на данните за всяка страна. Като водещ доставчик на животоспасяващи средства и лекарства за деца, УНИЦЕФ използва своята сила за моделиране на пазара с цел повишаване на достъпността на тези средства.

Следвайте ни в Twitter и Facebook

За повече информация:

Kate Donovan, UNICEF New York, Tel: + 1 212 326 7452, Mobile: + 1 917 378 2128, kdonovan@unicef.org

Peter Smerdon, UNICEF New York, Tel: + 1 212 303 7984, Mobile: + 1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.