Конфликтът в Сирия лишава хиляди деца от образование

07.03.2013 11:33

Оценката на УНИЦЕФ показва, че училищната инфраструктура е сериозно засегната, нивата на посещаемост се сриват.

Аман / Дамаск, 5 март 2013 г. - Почти две години след началото на кризата в Сирия, ескалацията на нивото на насилие е заплаха за обучението на стотици хиляди деца, показва оценка на УНИЦЕФ.

Една пета от училищата в страната са пострадали физически или се използват за подслон на разселените лица.

В градовете, където конфликтът е най-интензивен, някои деца вече са пропуснали почти две години на обучение.

Образователната система в Сирия се тресе от въздействието на насилието, каза Юсуф Абдел-Джелил, Сирия представител на УНИЦЕФ. "Сирия веднъж се е гордяла с качеството на своите училища. Сега се виждат печалбите, направени през годините, които бързо са обърнати.

Оценка на образованието, проведена от УНИЦЕФ през декември 2012 г. - отбелязва, че много родители не са склонни да изпращат децата си на училище, страхувайки се за тяхната безопасност.

Сред други констатации в оценката:

• Най-малко 2400 училища са били повредени или унищожени, включително 772 в Идлиб (50% от общия брой), 300 в Алепо и още 300 в Дераа;

• Над 1500 училища се използват като места за подслон за разселените лица;

• Повече от 110 учители и друг персонал са били убити и много други вече не се появяват на работа. В Идлиб, например, посещаемостта на учителите е не повече от 55 на сто;

• В Алепо, посещаемостта на децата е намаляла само като 6% и

• Някои училища са били използвани от въоръжените сили и групи, участващи в конфликта.

Оценката показва, че сред най-пострадалите училища са в Идлиб, Алепо и Дераа - където боевете са особено тежки. В резултат на това учениците не успяват да пристигнат на време за часовете, понякога присъстват само два пъти седмично.

В райони с висок брой на разселени семейства, класове са претъпкани, понякога с капацитет до 100 студенти.

„Да бъдеш в училище кара децата да се чувстват сигурни и защитени и дава надежда на родителите за бъдещето на децата им“, каза г-н Абдел-Джелил. "Затова толкова много говорим на родителите, че образованието на децата им трябва да бъде техен приоритет номер 1."

Работи се за справяне с нуждите на обучението на децата вътре в Сирия, УНИЦЕФ подпомага над 170 училищни клубове в Хомс, Дераа, за развитие на селските райони Дамаск, Тартус, Латакия, Хама и Кунейтра. Клубовете позволяват около 40 хиляди деца да получат много необходимо възстановяващо образование и да участват в развлекателни дейности. УНИЦЕФ също така предоставя материали за преподаване и учене и работи за възстановяване на повредени училища.

Въпреки това, допълнителни 1 милион долара са необходими, за да се запазят клубовете отворени до края на май. Финансовите дефицити пречат да се предостави спешно необходимите  сглобяеми класни стаи, ремонт и рехабилитация на учебни пространства, както и предоставяне на учебни материали.

Като цяло, УНИЦЕФ се нуждае от 20 милиона долара за образователни програми в Сирия през първите шест месеца на текущата година, от които той са получени не повече от над 3 милиона долара.

###

Бележка:Приоритетите на УНИЦЕФ в Сирия по отношение на образованието включват снабдяване на 1 милион деца с училищни материали; увеличаване на достъпа до образование за 150 000 деца, особено след най-разселенитевътрешно; осигуряване на емоционална подкрепа за 300 000 деца, и предоставяне на сглобяеми класни стаи за увеличаване на посещаемостта и подкрепа възобновяването на образователните дейности.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ и работата и, посетете:

www.unicef.bg

За повече информация, моля свържете се с:

Simon Ingram, UNICEF Regional Office, Tel: +962-79-590-4740, singram@unicef.org

Juliette Touma, UNICEF Regional Office, Tel: +962-79-867-4628, jtouma@unicef.org

Iman Morooka, UNICEF Syria, Tel: +963-958-55-88-93, imorooka@unicef.org

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.