Kонфликтът в Сирия оставя трайни белези върху децата

11.09.2013 09:01

АМАН/Женева, 10 Септември, 2013 - Продължителното излагане на насилие и стрес, многократното разселване, загубата на приятели и членове на семейството и тежкото влошаване на условията на живот белязват трайно децата на Сирия, напомня УНИЦЕФ.

"Родителите съобщават, че децата им често преживяват кошмари, и проявяват безразсъдно и агресивно поведение", каза Мария Каливис , регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка. "Нощното напикаване е широко разпространено и децата са станали по-затворени и необщителни. Рисунките им често са агресивни и ядосани, с картини на кръвопролития, експлозии и унищожение."

По данни на УНИЦЕФ, повече от 4 милиона сирийски деца са засегнати от продължаващия конфликт.

„Децата, които са били подложени на силен стрес, може да загубят способността си да се свързват емоционално с другите и със себе си“, казва Джейн МакФейл , експерт на УНИЦЕФ по „Закрила на децата“, който работи с децата в бежанския лагер За’атари в Йордания.

В Сирия и в съседните страни, в домове за разселени лица, бежански лагери и сред приемните общности, УНИЦЕФ работи с партньори и семействата, за да помогне на децата да си възвърнат чувството за сигурност, да могат да изразят себе си и да развият конструктивни начини за справяне с конфликта. Това включва осигуряване на места, адаптирани за децата, където те могат да играят и да участват в развлекателни и спортни дейности. Правят се и обучения на учители и педагогически съветници за осигуряване на подкрепа и за работа с децата, които се нуждаят от по-специални грижи.„Основните чувства могат да се блокират и децата не са в състояние да мислят за бъдещето или да запомнят скорошни събития.“


За много от децата подкрепата е от съществено значение, за да се завърнат към обучението в училищата, там, където е възможно, в лагерите и приемните общности.

От началото на годината близо 470 000 сирийски деца са получили емоционална  подкрепа в повече от 220 места, адаптирани за  деца, както и в алтернативни учебни среди,  като училищните клубове. Броят им включва:  250 000 деца в Сирия; 128 000 в Ливан ; 80 000  в Йордания ; 5500 в Ирак и 5000 в Турция.

В Сирия, УНИЦЕФ и партньори са запазили центровете отворени и функционални дори и в области, в които конфликтът е бил най- силен, като Хомс, Дера'a и Алепо. В центровете се предоставя жизненоважна подкрепа за децата, за които насилието на конфликта е най- интензивно.

„Подкрепата на децата да се справят със страховете и несигурността не е лукс", каза Каливис. "Родителите, които виждат децата си отново да се свържат с детството си, стават най-добрите ни защитници за тази услуга."

 

УНИЦЕФ апелира за общо $ 470 милиона за посрещане нуждите на засегнатите от конфликта в  Сирия и региона. От тях 55 милиона щатски долара са необходими за финансиране на дейностите по закрила на детето.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук

За контакти и информация:

SimonIngram, Регионален офис на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, singram@unicef.org, +962-79590-4740

JulietteTouma, Регионален офис на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, jtouma@unicef.org,  +962-79-867-4628

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.