Летните жеги увеличават заплахите за децата в Сирия

21.06.2013 17:10

Доставката на достатъчно водахигиенни съоръжения и услуги е от критично значение

АМАН, 21 юни 2013 – Покачването на летните температури, пренаселеността и влошената хигиена са настоящите заплахи за здравето на 4 милиона деца, засегнати от конфликта в Сирия, изтъкна днес УНИЦЕФ.

Без достатъчно питейна вода и необходима хигиена, вероятността децата в Сирия и бежанците, които живеят в региона, да се разболеят от диария и други инфекции със сигурност ще се увеличи“, каза Мария Каливис, Регионален Директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.   

Питейната вода е намаляла с една трета от началото на конфликта в Сирия. Повече от 4,25 милиона са разселените сирийци, като повечето от тях обитават пренаселени убежища с липса на постоянен достъп до тоалетна и баня. Канализационните системи са повредени или препълнени от изключителния брой на изместеното от родните си места население.

В бежанските лагери като Домиз в Ирак, които са били с увеличен капацитет за приемане на около 25 000 души, но в момента поемат два пъти повече, условията са просто ужасни. А в бежанския лагер За‘атари в Йордания хуманитарните агенции изнемогват в посрещането на нуждите на най-малко 120 000 души, което превръща този лагер във втория по големина в света.

В Ливан, повече от половин милион бежанци живеят разпръснати при приемащи общности и в неформални убежища, като проблематизират съществуващите водни и хигиенни условия. Често много фамилии съжителстват в малки апартаменти или живеят във временни заслони, където липсва достъп до вода, тоалетни и специални места за събиране на боклук. Жените и децата трябва да изминават дълги разстояния, за да събират вода, която в много от случаите не е годна за пиене. 

Успоредно с ескалиращия конфликт, който води до още по-голямо разселване, УНИЦЕФ увеличи услугите по доставка на вода, санитарни и хигиенни услуги за да достигне до 9 милиона души от началото на годината.  

В самата Сирия нови поколения системи поддържат функционално водните и пречиствателните станции дори по местата, в които се водят ожесточени бойни действия.

В Йордания УНИЦЕФ и партньорите превозват повече от 4 милиона литра вода на ден към лагера За‘атари, като в същото време подобряват водната инфраструктура в съседните градове. Такава структура бе изградена и в нов бежански лагер в Азрак.

В Ливан до момента УНИЦЕФ и партньорите на Организацията, работещи по програмата за вода и хигиена, са разпространили близо 100 000 хигиенни комплекта, които включват шампоан, сапун и перилен препарат, които служат на повече от 430 000 души. 

Финансовите ограничения са водещ проблем. “Доставката на вода, хигиенни услуги и санитарни материали до засегнатите от кризата е най-скъпо струващата ни операция, и в същото време, най-слабо финансираната,” каза г-жа Каливис.

УНИЦЕФ се нуждае от повече от 200 милиона долара за програмите си свързани с доставка на вода, санитарни материали и хигиена в Сирия, Ливан, Йордания и Ирак до края на тази година. До средата на настоящата година, УНИЦЕФ е вече с недостиг от 124 милиона долара. 

###

ЗаУНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посететеwww.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.