Малки стъпки за голяма промяна

16.05.2016 09:20

 

Из дневника на една приемна майка 

24 август 2015 г., гр. Шумен - Единственият останал обитател на Дома за медико-социлани грижи в гр. Шумен си тръгва в прегръдките на приемната си майка Ирина Прокопович. На шест месеца Тодор получава своя шанс за семейство и нормално детство. „Няма да забравя първата ни среща – стаята с бели стени, кревата с решетки… Той лежеше тихо и гледаше в една точка. Разплака се, когато го взех на ръце, изглеждаше на не повече от два месеца – бяха ме предупредили, че изостава в развитието си и че има проблеми със сърцето. Беше толкова малък и уязвим – нашият нов член от семейството.“

Историята  на Тошко, както стотици други, е в сърцето на работата на УНИЦЕФ по проект „Семейство за всяко дете“. Оттогава Ирина разказва историята му в дневник, записвайки всеки негов напредък с надеждата, че заобиколен от обич и внимание, той бързо ще навакса пропуснатото и ще настигне децата на неговата възраст.  Ето и част от вълненията, запечатани в дневника на Ирина:

„Усмихна се за първи път“ (8 септември, 2015)

„Преди Тошко бях приемна майка на едно момче на 7 г. Живя при нас няколко години и после го върнаха в биологичното му семейство. Въпреки че бях натрупала опит, имах своите страхове – Тошко плачеше постоянно, отблъскваше ме при всеки опит за контакт, не реагираше дори на името си. Заради проблемите със сърцето му давам много лекарства през целия ден и в началото се притеснявах да не пропусна някое и той да страда. Като всяко начало, и нашето беше трудно. Постепенно взе да свиква с присъствието ми, да протяга ръце да го взимам, започна да разпознава и гласа ми.
Две седмици по-късно ми се усмихна. Успокоих се, че вървим в правилната посока.“      „Днес става на 10 месеца и може да се държи с две ръце.“ (24 декември, 2015)

„Ежедневието ни беше наситено с преживявания и затова не усещах как минаваше  времето. Тошко вече имаше любими занимания като къпането и подстригването с машинка. Започна да става любопитен към всичко, да се оглежда, да се опитва да говори с мен със звуци. Успя дори да се задържи на столче и да се храни с лъжица.
С малки крачки догонвахме връстниците му.“

„Имаме голям напредък - кантарът показа 8 кг.“ (5 март, 2016)

„Променяше се всеки ден. Беше пораснал и на ръст. Бебешките черти взеха да избледняват и той все повече заприличваше на малко момче. Преди изобщо не реагираше на играчки, но от момента, в който се научи да седи стабилно, започна да се занимава с тях – да ги прехвърля в ръцете си, да ги изследва, особено харесва един пеещ жираф.“  

   

„Казва „мама“ на срички.“ (24 април, 2016)

„Осем месеца отлетяха като миг. На Тошко му расте пети зъб. Наблюдавам го как се изправя съвсем сам, пълзи, прави крачки и имам чувството, че съвсем скоро ще проходи. Надявам се да укрепне достатъчно, защото след година-две му предстои операция на сърцето. Опитвам се да не мисля за момента, в който той ще си тръгне, защото ще ми липсва много. Най-важното е, че сега Тошко има моето семейство, а то никак не е малко.
Къщата е пълна и отвсякъде се чува детски смях!

Историята на Тошко и приемната му майка Ирина е базирана на истински случай от дейността на УНИЦЕФ по закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен и работата на Семейно консултативните центрове в областта.

bTV репортерите, Семейство за всяко дете

Семейно-консултативни центрове (СКЦ) подкрепени от УНИЦЕФ  
УНИЦЕФ в България работи за превенция на раздялата на децата от семействата им, превенция на насилието и злоупотребата с децата, подкрепа за социално включване.Сред дейностите са развиване на услуги за подкрепа на деца и родители, а Семейно консултативни центрове има в областите Шумен и Монтана.

УНИЦЕФ България работи в партньорство с правителството, местните власти, гражданското общество, бизнеса, медиите, семействата, децата и младежите.

Повече информация за дейността на УНИЦЕФ за закрила на детето ще откриете тук.

ПОДКРЕПИ УНИЦЕФ ДА СТИГНЕ ДО ПОВЕЧЕ ДЕЦА И СЕМЕЙСТВАСТАНИ БЛАГОДЕТЕЛ.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.