Малките герои на Такъв е животът- Да бъдеш родител правят първи стъпки в детската градина

23.02.2012 12:35

В следващия епизод на документалното риалити „Такъв е животът - Да бъдеш родител" в събота ще ви покажем първите стъпки на Ники в детската градина. Момченцето има аутизъм и дълго време от заведението отказваха да го приемат под различен предлог.  След пет месеца настояване от страна на майка му Даниела, детето най-накрая е прието заедно със сестричката му Моника. Става ясно, обаче, че социализацията му ще отнеме повече време и усилия от очакваното. Все още има напрежение между директорката на градината и семейството, но накрая те обединяват силите си, за доброто на детето. Майка му разказва и за това, че не може да започне работа, тъй като трябва да се грижи за Ники, а в същото време няма държавна програма, която да й помогне. Според нея, у нас винаги когато в семейството има дете със специални потребности, единият родител трябва да спре работа и да се отдаде на грижи за него, което изключително затруднява бюджета им.

Във Варна семейството на Божидар, който е със синдрома на Даун е решило този проблем по друг начин. Те са наели специален човек, който да се грижи за детето им и да му помага. Боби има голям напредък и се справя добре в училище, където е всеобщ любимец и на децата и на учителите. Преди да попадне там, обаче, семейството е получило няколко отказа от други училища. Нетолерантното отношение към децата с увреждания все още е характерно за българското общество и за съжаление е основната пречка за тях да се подобряват и развиват нормално, разказва пред камерата на bTV Бисерка, майката на Божидар. Тя е благодарна на учителката му, която с много любов и внимание приема детето. Според Бисерка, интеграцията на тези деца трябва да става постепенно и то преди училищната им възраст.

За съжаление за петгодишния Бисерчо, който е с церебрална парализа е вече твърде късно. Майка му Светлана идва заедно с него и братчето му на специализиран преглед в София, придружена от приемната майка на Марти - Галя. С огромна болка двете трябва да чуят, че за детето няма почти никакъв шанс, защото досега не е извършвана никаква рехабилитация. Отдалечеността на селото, в което Светлана сама отглежда децата си и липсата на каквато и да е подкрепа, обричат Бисерчо. Тя се съмнява, че и малкият й син - Марти има здравословни проблеми и затова посещават още лекари. Какво ще й кажат този път и има ли все пак надежда за Бисерчо, ще видите в събота от 15 ч. само в „Такъв е животът - Да бъдеш родител".

В предаването засягаме още един проблем на българските родители. Решението на държавата да си върне част от парите, които е дала на майките принуждава семейството на Жени и Николай от Свищов да потърси изход. За да върнат огромното задължение към НОИ, таткото трябва да напусне двете си деца и съпругата си и да замине на гурбет. Жени смята, че е изключително несправедливо държавата да си иска и без това малкото пари за майчинство и заедно с майки от цялата страна се събират на протест пред парламента.

Всички вълнуващи истории на героите на "Такъв е животът - Да бъдеш родител" можете да проследите в събота от 15 ч. По bTV.

За контакт и повече информация:

Боряна Гидикова
"Супернова медия"
Email: bgidikova@supernovamedia.bg

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.