На Международния ден на детето-момиче УНИЦЕФ казва, че иновациите са ключ към включването на момичетата в образователната система

11.10.2013 11:14

Снимка: © UNICEF_NYHQ2004-0994_Giacomo Pirozzi

Ню Йорк, 11 октомври 2013
– По повод отбелязването за втори пореден път на Международния ден на детето-момиче, УНИЦЕФ изтъкна силата, която иновациите притежават за включването на все повече момичета в училище и подобряване на качеството на образованието за всички деца.

Въпреки че броят на момичета по света, които не посещават училище, значително е намалял,  на твърде много от тях все още е отказан достъпа до качествено образование и възможност да развият пълния си потенциал. Фактите сочат, че дори една-единствена учебна година в средно училище води до 25 процента по-високи доходи в бъдещото поприще на момичето. Днес обаче, все още милиони момичета не посещават училище, в това число 31 милиона момичета във възраст за основно училище. 

Образованието е в състояние да промени живота на момичетата и да заздрави техните общности“, каза г-н Антъни Лейк, Изпълнителен директор на УНИЦЕФ и добави, чеИновациите ще ни помогнат да достигнем до всяко момиче като трансформираме образованието.

Съвместно с партньорите си, УНИЦЕФ изследва как технологиите могат да допринесат за подобряване на достъпа до образование на децата, които не са обхванати от системата, и какви са начините да се подобри обучението за всяко дете.  

В Южна Африка, партньорството между УНИЦЕФ, правителството, формацията Техно-момичета и над 100 компании от частния сектор свързва повече от 10 000 млади момичета с обучители от технологичния бранш, за да усъвършенства техните умения и да ги подготви за пазара на труда. 

Иновациите спомагат на правителствата и техните партньори да достигнат до най-трудните за достигане деца, за които е най-вероятно да изпаднат от образователната система. В Уганда, ЕдуТрак (EduTrack) използва текстови съобщения, за да свързва ученици и училища с УНИЦЕФ, като им помага да изпращат редовно доклади за нивото на обучителния процес, учителите и насилието в училище. 

Иновациите не се свеждат само до новите технологии. Те могат да включват нови методи за преодоляване на бариерите, които спират момичетата от посещаване на училище, като подобряване на санитарните съоръжения, както и повишаване на сигурността на децата по пътя им до училище.

“Иновациите ни предоставят възможността да достигнем до повече момичета от всякога досега” каза г-н Лейк и допълни:за да помогнем на повече момичета да посещават училище, да останат в училище и да завършат образованието си, ние самите трябва да можем непрестанно да учим, да се усъвършенстваме, да генерираме нови идеи и да работим усилено над най-прогресивните нови технологии.”  

Бележка за редакторите:

УНИЦЕФ отбелязва Международния ден на момичето с поредица събития. Те включват интерактивен диалог на тема образованието на момичетата между г-н Антъни Лейк и ученици от Международното училище в Бруклин през Google Hangout, както и уникално технологично събитие, в което на интерактивен билборд наблюдателите могат да „изличат“ изображение на работници във фабрика, като така разкриват  скрито изображение на ученици в класна стая, с помощта на носителката на Оскар, Фрида Пинто. 

Заедно с Интел, по-рано тази година УНИЦЕФ проведе събитието Код за Благотворно програмиране, събитие, което събра на едно място студенти от университета на Станфорд и колежа Контра Коста в 24 часов маратон по писане на код с цел откриване на нови начини за подобряване на достъпа до образование на момичетата в Южен Судан-проблем, посочен от лабораторията за иновации на УНИЦЕФ в страната. Едва 800 момичета в най-младата страна в света достигат до последния клас в средните училища.

УНИЦЕФ излъчва видео с международно известната американска певица и композитор Кейти Пери по повод на втория Международен ден на детето-момиче. Тази година фокусът пада върху иновациите за образование. Вижте призива на Кейти Пери за помощ за момичетата тук:

http://www.youtube.com/watch?v=3wzjYpUMCKY

За снимков материал, видео и други ресурси посетете:

http://weshare.unicef.org/mediaresources

# #

За УНИЦЕФ:


УНИЦЕФ работи в повече от 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посететеwww.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.