На Световния ден на миене на ръцете УНИЦЕФ казва: Обикновено решение с невероятни ползи- силата е в нашите ръце

15.10.2013 12:19

На снимката: ученичка мие ръцете си със сапун по време на куклено шоу, подкрепено от УНИЦЕФ в Бангладеш, през ноември 2012. 

Ню Йорк
, 15 октомври 2013 – По повод на шестия пореден Световен Ден на миенето на ръцете, нови данни на УНИЦЕФ сочат, че 1 400 деца под пет годишна възраст все още умират всеки ден от диария и сродни инфекции, причинени от липса на чиста вода, канализация и основна хигиена.

Обикновеното измиване на ръцете със сапун е най-ефективният метод за спасяване на живота на децата,” каза Санджей Вижесекера, Директор Програми по въпросите на здравето и хигиената в УНИЦЕФ и добавя : Миенето на ръцете преди ядене и след посещение на тоалетна драстично намалява шанса от заразяване и инфекции и има невероятни ползи за здравето  и благоденствието както на децата, така и на общностите.”

Според данни на УНИЦЕФ диарията продължава да е втората по значимост причина за детска смъртност под пет години по света. С 600 000 смъртни случаи на деца ежегодно и с над 1,7 милиона случаи на заболели, диарията и сродните й инфекции са и причина за  високия риск от забавяне на развитието (и много ниско тегло) и имат сериозно обществено отражение. И все пак, най-простият и най-евтин метод за спиране на инфекциите е именно измиването на ръцете със сапун.

Събитията по повод на Световният Ден на миенето на ръцете по света поощряват миенето на ръцете и повишават информираността за ключовата роля, която това действие играе за детското оцеляване и обществено здраве.

В Етиопия над 5 милиона деца в цялата страна ще се включат в демонстрации и работилници, свързани с миенето на ръцете.

В Йемен, честванията на Световния Ден на миенето на ръцете ще се проведат в 3 300 училища, включвайки 1.4 милиона деца. Ще се проведе и медийна кампания насочена към привличане на обществения интерес към миенето на ръцете.  

Хиляда училища във Виетнам; 450 основни училища в Сиера Леоне и 424 в Мали; 200 училища в 50 общности в Гамбия; 12 града в Индонезия и 22 образователни институции в няколко общини в Боливия – всички те ще се включат в Световния Ден на миенето на ръцете.

Тазгодишната тема, обявена от Глобалното публично-частно партньорство за миене на ръце /Global Public Private Partnership for Handwashing/, което включва УНИЦЕФ, е: "Силата е в твоите ръце" защото, както твърди и самият Пакт, всеки притежава силата да създаде по-здрави общности чрез миенето на ръцете си със сапун. 

“Фактите са ясни. Всеки един - всяка майка, всяко дете, всеки учител, всеки един член на всяка една общност - може да допринесе за здравето на всички само с измиването на ръцете си,” каза Вижесекера. “Ако има решение с фундаментална полза за света, ще се ползвате от него. Всеки разполага с това решение-полива, насапунисва и изплаква - със сапун и вода." 

# # #

За  Световния ден на миене на ръцете:

Световният Ден на миенето на ръцете се отбелязва на 15 октомври. Глобалното публично-частно партньорство за миене на ръцете със сапун инициира създаването на Световен Ден за миене на ръцете през 2008,и получи подкрепата на правителства, международни институции,граждански организации и такива е неправителствения сектор, частни компании и физически лица по света.Посетете www.globalhandwashingday.org

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в повече от 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България,
Тел.: +359 2 / 96 96 208
Факс: +359 2 / 96 96 209

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.