Над 17 000 ученици в България се включиха в „Най-големият урок в света“

12.10.2015 15:37

 

Децата и младежите в повече от 800 класа в страната научиха как да се борим с бедността, неравенствата и климатичните промени 

12 Октомври 2015, София – Повече от 17 000 ученици от България се присъединиха към над 500 милиона момичета и момчета от всички краища на планетата и в рамките на една седмица (28 Септември - 2 Октомври) научиха „Най-големият урок в света“. Това е инициатива на УНИЦЕФ, целяща да популяризира новите 17 глобални Цели за устойчиво развитие, приети от всички държавни и правителствени ръководители в ООН (вкл. България) и целящи да изкоренят крайната бедност, неравенствата и климатичните промени в следващите 15 години. Това е най-амбициозният световен план за развитие, приеман някога!

Идеята е учениците да се запознаят и ангажират с целите, защото те ще са младите хора, които ще бъдат най-активни в следващите години и светът има нужда от тяхната воля за положителна промяна. Възпитаниците на около 215 училища в България дадоха своя принос от свежи идеи и креативни начини на поведение и отговорно действие в защита на най-уязвимите хора и на природата.

В „Най-големият урок“ се включиха 26 училища от столицата, 144 от малки, средни и големи градове и 40 от села, както и читалища - вижте снимки тук. В по-големия процент дискусиите, интерактивните презентации и обменът на идеи се случиха в средния курс – ученици от 5 до 8 клас (между 11 и 14 години). Другите две основни групи ученици с активно участие и почти равен обхват са деца както в най-началните класове (7-10 години), така и сред младежите от горните класове (15-18 години).

Самите деца и младежи посочиха като най-големи предизвикателства за съвремието ни недохранването и в същото време – разхищаването на храна; замърсяването на околната среда и унищожаването на растителни и животински видове; липсата на отговорно потребление и на достъп до качествено образование и здравеопазване. Именно в тази насока 17-те Глобални цели се стремят към постижения в 3-те основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично равновесие. И по-точно: изкореняване на крайната бедност; справяне с неравенствата и несправедливостта; борба с климатичните промени.

В своята универсалност Глобалните цели за устойчиво развитие са предназначени за всеки човек, но и зависят от всеки човек! Те са приемник на Целите на хилядолетието за развитие, които изтичат в края на тази година (2000-2015). Настоящите млади хора са последното поколение, което има шанса да спаси планетата от климатичните промени – и първото, което би могло реално да премахне глада, дискриминацията, насилието навсякъде по света. 

Основни партньори на УНИЦЕФ в инициативата в България бяха Министерство на образованието и науката и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Допълнителна информация:

:: Снимки от провеждането на уроците - тук

::
Кои точно са 17-те Цели за устойчиво развитие – вижте тук.

:: Повече за целите, както и приложни уроци и материали към тях – изтеглете от тук. 

:: Декларацията на световните лидери за поетите ангажименти и визията им за положителна промяна на света – прочетете тук. 

:: Кои световни знаменитости се присъниха към младежите, включвайки се в глобалната кампанията – изгледайте във видеото тук.

:: А защо е важно всяко момиче и момче на планетата, включително в България, да участва със своите идеи и действия – вижте в анимацията тук.  

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
тел.: 02/9696207,   
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България,   
Мобилен тел.: 0888 40 63 83,  
E-mail: ispasov@unicef.org

 

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.