Над 5 000 книги ще бъдат дарени на 35 детски градини в страната

07.06.2018 11:57

7 юни 2018, София – Кампанията  „Детството е приказно с книжка в ръка“ се реализира съвместно от УНИЦЕФ в България, верига книжарници ORANGE CENTER и ИКЕА и е част от общата мисия на трите организации в подкрепа на ранното детско развитие и образование. Набраните книжки, дарени от клиентите на ORANGE CENTER, ще бъдат предоставени на 35 детски градини в областите Шумен, Сливен, Монтана и София, включени в проекта „Заедно от детската градина“ на УНИЦЕФ в България и Министерство на образованието и науката.

Кампанията „Детството е приказно с книжка в ръка“ постигна впечатляващи резултати и събра 5 000 детски книжки едва 6 месеца след старта си през декември 2017 г. Детска градина „Звездица“ в с. Лехчево, област Монтана, посрещна първата партида детски книжки. Цветните страници намериха нов дом в напълно обновено пространство за игра, обзаведено с подкрепата на ИКЕА. В детската градина се намира и един от 16-те новооборудвани специализирани кабинети за работа на психолог и логопед.

„Щастливи сме, че нашите деца имат възможност да растат в условия, които ще спомогнат пълноценното им развитие и ще им дадат възможност да реализират потенциала си. Детството наистина е приказен период и в него те могат да научат много, стига да получават нужното внимание и, при необходимост, специализирана подкрепа“, заяви Галя Петкова, директор на детската градина в с. Лехчево.

„Звездица“ е една от 35-те детски градини, част от проекта „Заедно от детската градина“, чието начало бе дадено през 2015 г. от УНИЦЕФ и bTV. Той цели да осигури на всяко дете, независимо от неговите потребности, достъп до качествено образование и среда, която да му даде шанс да учи, играе, чете и да се развива заедно с връстниците си. Благодарение на дейностите по проекта, в периода януари 2016 г. – декември 2017 г. над 4 000 момичета и момчета са получили всекидневен достъп до логопед и психолог, а над 10% от тях са стартирали дейности по интензивна подкрепа от специалисти. Над 450 учители, помощник възпитатели и експерти са преминали обучения в сферата на приобщаващото образование, за да получат нужните знания и опит за работа с деца със специфични потребности.

УНИЦЕФ и партньори вярват, че детската градина е мястото, където се полагат основите на едно по-толерантно, солидарно и развито общество. И че всяко дете – независимо от уврежданията и способностите му – има правото да развие своя индивидуален потенциал. Това минава и през любовта към приказния свят на детските книжки и стимулирането на въображението, речта, четенето и общуването на децата.

Според експерти в областта на ранното детско развитие досегът до книги в първите месеци и години от живота на детето изгражда умения, знания и нагласи, които ще му помогнат на по-късен етап да си служи с речта: да разбира устната и писмената реч, да пише грамотно, да обича четенето. Всички тези умения са важни и оказват влияние върху възприятията и способностите му за учене, като по този начин участват в бъдещата му реализация.

Още полезна информация, свързана с развитието на детето в първите, най-важни години от живота му, може да намерите на www.roditel.unicef.bg

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация:  
Ивайло Спасов, УНИЦЕФ в България  
0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ започва кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“

31.05.2018 in Проекти

Посланици на кампанията са Мария Илиева, Славена Вътова и Влади Ампов – ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.