Насилието срещу децата, хванати в капана на военни конфликти по света, добива шокиращи размери, предупреждава УНИЦЕФ

29.12.2017 19:54

 

„Няма безопсано място за децата, които стават жертва на атаки в домовете си, в училищата и на спортните площадки“

Изтегли снимки, видео и b-roll от тук: http://uni.cf/2kfq2jU

Ню Йорк, 28 декември 2017 г. – насилеито срещу децата, които живеят в конфликтните зони, ескалира през изминалата година, предупреди УНИЦЕФ и допълни, че враждуващите страни очевидно не спазват международните закони, предназначени да защитават най-уязвимите.

„Децата стават мишена и са изложени на брутално насилие в домовете си, в училищата, дори на спортните площадки. Докато атаките продължават, година след година, не можем да останем безучастни. Такава бруталност не може да се превърне в нормалност.“ – заяви Мануел Фонтание, Директор на отдел Спешни програми в УНИЦЕФ.

В разгара на конфликтите по света децата се превръщат в мишени на фронтовите линии и често са използвани като живи щитове, биват убивани, осакатявани и мобилизирани за войници. Изнасилванията, насилствените бракове, отвличанията и поробванията се превръщат в стандартни тактики в конфликтите от Ирак, Сирия и Йемен, до Нигерия, Южен Судан и Мианмар.

В някои случаи децата, отвлечени от екстремистки групировки стават жертви на насилие още веднъж, когато са задържани от органите на реда и сигурността. Милиони други невинни деца плащат индиректна цена заради конфликтите, страдащи от недохранване, болести и травма, както и липса на основни услуги като: достъп до храна, вода, санитарно-хигиенни условия, които са им отказани, били са разрушени или повредени вследствие на конфликтите.

През 2017 г.:

-          В Афганистан близо 700 деца са били убити за първите 9 месеца от началото на годината;

-          В Централноафриканската република, след месеци на подновени конфликти, насилието драматично ескалира и отнема живота на много деца, които са изнасилвани, отвличани и мобилизирани в армията.

-          В региона Касай, който е част от Демократична република Конго насилието принуждава 850 000 деца да напуснат домовете си, докато над 200 здравни центрове и 400 училища стават мишена на атаки. В резултат 350 000 деца страдат от остро недохранване.

-          В североизточна Нигерия и Камерун Боко Харам принуждава 135 деца да се превърнат в атентатори-самоубийци, което е пет пъти по-голям брой от броят на децата, принудени да изгубят живота си през 2016 г.

-          В Ирак и Сирия има данни за деца, използвани като човешки щитове, хванати в капана на обсади, превърнати в мишени на снайперисти и живеещи под постоянни бомбардировки и насилие.

-          В Мианмар децата от рода Рохинги преживяват и стават свидетели на шокиращо и повсеместно насилие, атакувани и прогонени от домовете си в Ракин, докато децата в отдалечените региони, Качин, Шан и Киан, продължават да страдат от последствията след нестихващото насилие между въоръжените сили на Мианмар и редица други етнически, военни групировки.

-          В Южен Судан, където конфликтите и рухналата икономика причиняват повсевместен глад в някои части на страната, повече от 19 000 деца са мобилизирани във групировки и над 2300 деца са били убити или ранени, от началото на избухването на конфликта през декември 2013 г.

-          В Сомалия има данни за 1740 случаи на мобилизиране на деца само за първите 10 месеца на 2017 г.

-          В Йемен близо 1000-дневният конфликт отнема живота и ранява над 5000 деца, сочат сигурни източници, които предупреждават за много по-висок реален брой. Повече от 11 милиона деца се нуждаят от хуманитарна помощ. Над 1,8 милиона деца страдат от недохранване, 385 000 са с хронично недохранване и опасност за живота, ако не бъдат лекувани веднага.

УНИЦЕФ призовава всички страни в конфликтите - да спазват задълженията си пред международната общност и незабавно да спрат насилието срещу деца и атакуването на цивилната инфраструктура, включително болници и училища. УНИЦЕФ се обръща и към държавите, които имат влияние над враждуващите страни, да го използват, за да за да защитят децата.

Във всички тези страни УНИЦЕФ работи с партньори, за да осигури здравни услуги, храна, образователни услуги и услуги за закрила на детето.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации  
УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Бъдеще без насилие за всяко дете

10.11.2014 in Проекти

През месец ноември 2014 г. bTV и УНИЦЕФ България стартираха съвместна социална кампания, целяща да повиши ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.