Не се вижда краят на седемгодишната война в Сирия: децата с увреждания в риск от изключване

12.03.2018 14:37

 

През 2017 г. екстремно и безразборно насилие уби най-много деца -
50% повече от 2016 г.

BEIRUT / AMMAN / DAMASCUS, 12 март 2018 г. – Краят на войната в Сирия не се вижда, а децата с увреждания са в риск от изключване и забвение.

Конфликтът в Сирия продължи необезпокоявано през 2017 г., убивайки най-големия брой деца - 50% повече от 2016 г. Само през първите два месеца на 2018 г. 1000 деца бяха убити или ранени при разрастващото се насилие. Сега конфликтът е водещата причина за смърт сред подрастващите в страната.

Сами (14 г.), първоначално от Дера в южна Сирия, сега е бежанец в Йордания. Той казва: „Излязох да играя в снега с моите братовчеди. Падна бомба. Видях ръцете на братовчедка ми да летят пред мен. Аз загубих и двата си крака. Двама от братовчедите ми умряха, а друг също загуби крака си.“

„В конфликт децата с увреждания са сред най-уязвимите. Те често се нуждаят от специализирано лечение и услуги. Като деца, техните нужди се различават от тези на възрастните. Без достъп до услуги, училище и помощни средства, като помощни колички, много деца с увреждания са изправени пред много голям риск от изключване, пренебрегване и заклеймяване, тъй като безпощадният конфликт продължава.“, заяви Герт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

Използването на експлозивни оръжия и безразборни атаки в гъстонаселените райони са причинили смъртта на все по-голям брой деца, които сега съставляват една четвърт от цивилните смъртни случаи. Повече от 360 деца са били ранени през 2017 г., оставяйки много деца с увреждания. Това са само числата, които Организацията на обединените нации е успяла да провери, като реалният брой жертви вероятно ще бъде много по-висок.

• Приблизително 3,3 милиона деца в Сирия са изложени на опасности от експлозии, включително противопехотни мини, неизбухнали бомби и импровизирани взривни устройства.

• Повече от 1,5 милиона души живеят с постоянни увреждания, вследствие на войната – сред които 86 000 души, които са загубили крайниците.

• Сред сирийските бежанци в Ливан и Йордания 80% от нараняванията са пряко следствие от войната.

• Липсата на достъп до подходящи медицински и психологически грижи е удължила или влошила нараняванията и уврежданията сред децата.

• Децата с увреждания са изложени на по-голям риск от насилие и срещат трудности при достъпа до основни услуги, включително здравеопазване и образование.

• Рискът от насилие, експлоатация, злоупотреба и пренебрегване на деца с увреждания се засилва при смърт или отделяне от родителите/роднините.

• Семействата с деца с увреждания в конфликт или криза често нямат средства или способност да предоставят на децата си помощното оборудване, от което се нуждаят.

• Съседните страни, които също са нестабилни поради икономическа стагнация, са приютили над 90% от всички бежанци от Сирия. Потокът на бежанци добавя огромна тежест към предоставянето на услуги, затруднявайки достъпа на сирийските и приемащите общности до основни услуги. За семействата с деца с увреждания предизвикателството е двойно.

• Милионите деца, които са принудени да напуснат домовете си в Сирия и най-вече тези със съществуващи увреждания, са поставени в рискове като: пътния трафик, реките и неизбухналите бомби от войната, заради разселването.

Широкоразпространеното унищожаване и атаки срещу медицински и образователни институции са разрушили здравните и образователни системи на страната. През 2017 г. Организацията на обединените нации потвърди 175 атаки срещу образователни и медицински заведения и персонал. Това засяга най-тежко децата с увреждания, като много от тях нямат достъп до специализирани грижи и достъпни образователни съоръжения, от които те се нуждаят, за да превърнат амбициите си в реалност.

„С напредъка в детската хирургия за децата, които са били осакатени от войната, се вижда, че  те стават по-уверени и се превръщат в пълноценна част от този свят.“, каза д-р Хасан Абу Сити, Пластично-възстановителен и естетичен хирург от медицински център в Бейрут.

Опустошителната седемгодишната война обаче не побеждава решителността на сирийските деца.

„Въпреки нараняванията и разселването, амбицията на сирийските деца не познава граници. Когато децата с увреждания и техните семейства получат подкрепата и услугите, от които се нуждаят, те преодоляват предизвикателствата, пред които са били изправени и постигат изключителен подвиг, за да си върнат детството, достойнството и мечтите.“, каза Капеларе.

Кризата в Сирия е безпрецедентна по своята сложност, жестокост и продължителност и не може да бъде решена по начина, по който се опитваше досега. От името на децата с увреждания и всички деца, засегнати от конфликта в Сирия, УНИЦЕФ иска от воюващите страни, от онези, които оказват влияние върху тях и международната общност, следните действия за децата в Сирия и страните приемащи бежанци:

• Инвестиране в предоставянето на животоспасяваща помощ и дългосрочни рехабилитационни услуги, включително психо-социална подкрепа и психично-здравни грижи за деца;

• Подобряване на достъпа до основни приобщаващи услуги, включително здравна грижа, хранене, образование, закрила и вода;

• Създаване на програми за и с участието на деца с увреждания. Заделяне на ресурси, за да бъдат обществените услуги ефективно включващи.

• Увеличаване на финансовата помощ за семейства с деца с увреждания, за да се осигури достъп до помощни продукти като колички, бастуни и протези;

• Работа с общностите, за да включат децата с увреждания и справяне със стигмата;

• Осигуряване на гъвкаво, неограничено, многогодишно финансиране за посрещане на нуждите на децата, включително на хората с увреждания и техните семейства, за да увеличат достъпа си до специализирани услуги. За подпомагане на децата, засегнати от войната в Сирия и съседните страни, УНИЦЕФ има нужда от 1,3 млрд. щатски долара за програмите си през 2018 г .;

• Подкрепа на усилията за възстановяване чрез приоритизиране на потребностите на децата, включително децата с увреждания. Отвъд тухлите и камъните, възстановяването и дългогодишния мир са свързани с възстановяването на разкъсаната социална тъкан и връщането на културата на толерантност и разнообразие, така че отделните общности да живеят заедно;

• Слагане на край на тежките издевателства над деца, включително убийства, осакатяване, набиране на войници и атаки срещу училища и болници;

• Прекратяване на войната чрез политическо решение и прекратяване на всички ограничения върху предоставянето на хуманитарна помощ.

###

Бележки към редакторите

Изцедени и изтощени от седемгодишната война, семейните ресурси в Сирия и съседните страни са опасно ниски, принуждавайки семействата да стигат до крайни мерки, само за да оцелеят. Ранните бракове, мобилизирането на деца - войници и детският труд се увеличават. През 2017 г. три пъти повече деца са станали войници, отколкото през 2015 г.

За УНИЦЕФ 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. 

За повече информация: 
Отдел Комуникации  
УНИЦЕФ България   
Тел.: 02/9696208  
www.unicef.bg

ДА на кърменето на обществени места!

01.08.2017 in Проекти

В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.