Официалното откриване в Шумен на Световната седмица на кърменето 2013 – „Подкрепа за кърмене – близо до майките”

31.07.2013 13:01

Кога: на 1-ви август, 2013, четвъртък от 10.00 часа

Къде: в кафенето на х-л „Централ“ в град Шумен

Кой: екипът на Център за „Майчино и детско здраве“ и ръководителят на Центъра Янита Спирова, професор Соня Тончева от Медицинския университет в град Варна и д-р Ружа Панчева, педиатър и член на Националната асоциация “Подкрепа за кърменето“, както и майки-доброволни консултанти по кърмене, преминали специално обучение към Националната асоциация „Подкрепа за кърменето“.

Какво: ще бъде отбелязано началото на Световната седмица на кърменето – „Подкрепа за кърмене – близо до майките“ със среща-дискусия с бъдещи майки и майки-кърмачки. По време на срещата майките ще имат възможност да се запознаят със съвременните стандарти и препоръки в областта на кърменето, както и да получат практически съвети и консултации за кърмене.

Майките, желаещи да вземат участие в срещата могат да заявят присъствието си на телефона на Центъра за майчино и детско здраве, тел: 054/99 41 64.

Допълнителна информация:

Световната седмица на кърменето 2013 ще акцентира върху необходимостта от помощ за кърмещата майка, основана на подхода „Майки подкрепят майки”. Системата за общностна подкрепа на майките е особено важна след напускане на болницата. Тя е елемент от изискванията при формирането на „Болница приятел на бебето” и е доказала ефективността си в световен мащаб. Програмите за подкрепа на майки от майки са с ниски разходи и висока ефективност по отношение на честотата на достигане на големи групи майки.

Център за „Майчино и детско здраве“ е разкрит към Медицинския център – МБАЛ Шумен по проект „Семейство за всяко дете“ на УНИЦЕФ България, с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, РЗИ Шумен и МБАЛ – Шумен.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Жаклин Цочева

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.