Организациите, защитаващи правата на децата, призовават ЕС да приеме за приоритет децата бежанци и мигранти

30.11.2016 16:34

 

664 500 деца са потърсили убежище в Европа от януари 2015 до септемри 2016. 700 деца са намерили смъртта си в опит да достигнат до Европа по море. 6-годишно дете изгоря в пожар в бежаския лагер на остров Лесбос преди седмица

Брюксел, 29 ноември - Институциите на ЕС и държавите-членки трябва да направят повече, за да се защитят децата бежанци и мигранти, декларация, подписана от 78 агенции, включително Спасете децата и УНИЦЕФ, отправена днес, за да отбележи откриването на 10-ия Европейски форум за правата на детето в Брюксел.

Кризата с бежанците и мигрантите в Европа скоро ще навлезе в третата си година, като децата стават все по-голяма част от нея, а въздействието върху живота им още по-трагично. Между януари 2015 г. и септември 2016 г. повече от 664,500 деца са заявили нужда от убежище в Европа; в Италия, девет от всеки десет деца, които пристигат през тази година, са без придружител; в Гърция, 23,000 деца остават в състояние на неопределеност-тяхното бъдеще е неясно, а образованието им е спряло.

Само за тази година повече от 700 деца са загинали в морето при опит да достигнат до Европа. Миналата седмица, шест-годишно дете почина при пожар в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос.

УНИЦЕФ и Спасете децата са дълбоко загрижени, че неуспехът да се даде приоритет на защитата на децата ще постави още повече деца в риск. Твърде малко е направено, за да се отговори на специфичните нужди и уязвимостта на децата. Децата в Швеция, например, често могат да чакат до една година, за да бъдат изслушани техните дела за убежище. Децата блокирани в Гърция са спрени от училище средно 20 месеца. Много деца трябва да чакат повече от една година, за да достигне до членовете на семейството в други страни от ЕС - опасно забавяне, при което децата изчезват или се обръщат към контрабандистите.

Страните-членки на ЕС могат да направят много повече, за да се защитят децата и да се отговори на техните специфични нужди и проблеми.

На форума Организациите, защитаващи правата на децата, призовават за целенасочено действие; лидерство, публичните инвестиции и съгласувана политическа рамка, която определя целите и оценява напредъка, а не оставя нещата да се случат от само себе си.

78 партньорски организации идентифицират 7 приоритетни действия за защита на децата бежанци и мигранти днес, за да ги подготвят за бъдещето. Тези действия включват спешно приемане на план за действие на ЕС по отношение на децата в миграция, засилени гаранции за деца в законодателството в областта на предоставянето на убежище, по-голямо финансиране за националните системи за закрила на детето и изграждане на механизми за защита на децата отвъд границите.

Агенциите твърдят, че действията на равнище ЕС досега са били разпръснати и недостатъчни. Това, което е необходимо сега, казват те, е всеобхватно действие спрямо деца в миграция, обединяващо всички отговорни органи и насърчаващо страните-членки към по-добро събиране и да обмен на данни.

Реформата на общата европейска система за убежище, в момента се обсъжда в Европейския парламент, като предоставя уникална възможност да се осигури на децата възможност да получат достъп до настойници, образование и събиране с семейството. Действие на ниво ЕС е също така необходимо, за да се сложи край на задържането на деца бежанци и мигранти и идентифицирането на алтернативи.

Много от тези деца ще растат като бъдещите граждани на ЕС. Те трябва да се разглеждат като деца на първо място, независимо от миграциония им статус. Страните-членки трябва да инвестират в тях, позволявайки им да реализират своя потенциал като равностойни участници в техните общности.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.