Още една сурова зима за децата на Сирия

05.12.2013 11:38

ДАРИ ТУК

 

Близо 5,5 милиона уязвими сирийски деца скоро ще се изправят пред суровите зимни условия. Миналият януари донесе най-студените температури от повече от едно десетилетие и УНИЦЕФ е загрижен, че излагането на подобни студени и влажни условия допълнително ще застраши здравето и благосъстоянието на разселените сирийски деца.

Мащабът на хуманитарната реакция,  необходима за задаващата се зима е безпрецедентен. През декември миналата година, е имало около 1.15 млн. деца, засегнати от кризата вътре в Сирия, с допълнително 232 000 сирийски деца, живеещи като бежанци в съседни държави. Днес, когато конфликтът продължава вече три години, тези числа са скочили съответно до 4,3 млн. и 1,2 млн.

"Милиони разселени сирийските деца трябваше да намерят безопасност при, честно казано,  неадекватни условия на живот." каза г-жа Мария Каливис, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка. "Когато се прибавят минусовите температури и дъжда, децата под петгодишна възраст стават особено податливи на остри респираторни инфекции, които се разпространяват лесно в пренаселена обстановка."

В момента има повече от 436 000 сирийски деца-бежанци на възраст под пет години в Ливан, Йордания, Ирак, Турция и Северна Африка, живеещи в бежански лагери, палаткови селища и приемни общности . "Заедно с нашите партньори, ние вече сме мобилизирали спешни доставки в Сирия и региона, за да запазим децата топли, сухи и здрави тази зима." каза г-жа Каливис.

Ситуацията, в която са повече от 400 000 сирийски деца-бежанци в Ливан, е особено несигурна, тъй като хиляди семейства в момента са се приютили в палаткови селища, разположени върху податливи на наводнения земи. В случай, че палатките и тоалетните бъдат наводнени от дъжда, съществува повишен риск от излагане на болести пренасяни по воден път.

УНИЦЕФ в Ливан раздава 88 000 комплекта зимни дрехи за деца, живеещи в палаткови селища в цялата страна. Всеки комплект включва яке, непромокаеми ботуши, ръкавици, шал, вълнена шапка и топло бельо. УНИЦЕФ работи също така за укрепване на дренажните системи, извеждане на резервоарите за отпадъци и изграждане на бетонови фундаменти на семейните палатки. Допълнителни доставки, като например енергийни котли за горещи душове, също се доставят в лагерите.

- В самата Сирия, УНИЦЕФ планира да достигне 2 млн. деца с пакет от спешни доставки за зимата. Пакетът ще включва зимни дрехи за деца, одеяла, полиетилениови платнища и комплекти с хигиенни принадлежности.

- В Йордания , УНИЦЕФ ще предостави 35 000 комплекта зимни дрехи за сирийските деца-бежанци под петгодишна възраст , в допълнение към 24 000 одеяла.

- За да запазите децата в училище, УНИЦЕФ доставя 370 зимни палатки за класни стаи и защитени пространства за деца в сирийски бежански лагери в Ирак и Турция, заедно с гориво за отопление.

УНИЦЕФ спешно се нуждае от допълнителни средства, за да осигури жизненоважните спешни доставки за зимата, свързани с деца и семейства в Сирия и съседните страни. Необходими са повече от 13 млн. долари за спешна реакция, за да защитим децата от зимата.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208

Бъди БЛАГОДЕТЕЛ и дарявай детство!

01.11.2011 in Проекти

Децата имат нужда от грижа всеки ден, всяка минута, постоянно. Ако всеки от нас помага редовно, те няма да бъдат ...

Благодетел през мобилен телефон

10.07.2013 in Проекти

Сега имате възможност да подкрепите дългосрочно мисията на УНИЦЕФ в България, като се присъедините към нашите ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.