Открадната невинност

20.10.2016 11:24

 

Задържане под стража. Следствен арест.

Интернат

Илия е на 14 и вече разбира значението на тези думи. Те са част от живота му, защото попада в категорията „деца в конфликт със закона“. Историята му тръгва по отъпкания път на „потъналата в прах“ система за детско правосъдие година по-рано.

По време на поредния семеен скандал, в опит да защити сестра си от ударите на баща си, Илия замахва с нож към пияния мъж с намерението „само да го сплаши“ и накара да си легне (както често правела майка му), но без да иска го пробожда. Раната не е смъртоносна, установяват лекарите. След няколко часа в спешна помощ състоянието на бащата е стабилизирано. Затова и внезапната му смърт на следващия ден е развръзка, която никой не очаква.

Илия е арестуван и прекарва в ареста 3 месеца – далече от семейството си и без възможност да посещава училище. Мнението на експертите е, че детето не може да бъде подведено под отговорност, не е осъзнавало действията си и последиците от тях, а просто е искало да защити сестра си. Затова прокуратурата прекратява наказателното производство, но изпраща случая на  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – такъв е законът. Ръждясалото колело на действащия до момента Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се завърта и Местната комисия избира за него най-тежката мярка - настаняване в интернат.

Крехката възраст, страхът и неспособността да осъзнае преживяното не са взети под внимание, нито мнението на експертите. Както и фактът, че момчето е използвало нож за защита, а не като оръжие. Във водовъртежа на системата правото на Илия на справедлив и щадящ процес е потъпкано заради липсата на пари – обичайна практика при уязвими деца без финансови възможности да си позволят адвокат. Така за деянието си, което е първо провинение, Илия директно получава най-суровото наказание, без да му е била наложена по-лека мярка, която да не е дала резултат – каквото е правилото в подобни случаи. Районният съд приема искането на Комисията момчето да бъде настанено в интернат  - и на практика да бъде лишено от свобода.

Илия обаче получава своя шанс да се прибере при семейството си, след като подкрепените от УНИЦЕФ услуги за деца и семейства му осигуряват правна помощ – каквато би трябвало задължително да се предоставя на всяко дете в конфликт със закона. Освен това, е направена индивидуална оценка на емоционалното му и психично състояние, за да се докаже, че той не е опасен за себе си и за околните. Така присъдата е обжалвана пред Окръжен съд и отменена.

Днес Илия отново е у дома, сред близките си и ходи редовно на училище. Животът му започва да влиза в нормалния си ритъм.

Казват, че правото е изкуство на доброто и справедливостта. Да, това заслужава всяко дете!  

*Историята е базирана на истински случай, но използваните изображения, заедно с името на детето, нямат пряка връзка с действителните лица и събития. 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

28.09.2016 in Проекти

УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна информационна и застъпническа кампания за правата на децата в ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.