Пълна промяна

09.10.2016 00:00

 

Историята на Светлана е като ценен урок по майчинство, преживян и предаден от Меглена Костова,  сестра в ЦМДЗ  Шумен, подкрепен от УНИЦЕФ

Когато видях Светлана за първи път, разпознах следите от живота на улицата – белези по лицето, безформени дрехи,  момчешка стойка, неспокоен поглед…От недохранването бременността й изглеждаше още по-напреднала.

Не беше ходила на лекар, не знаеше в кой месец е, нито колко й остава до раждането. За миналото си не говореше много, събра го в няколко изречения, все едно се опитваше да го забрави. Разбрах за още две нейни деца – едното, вече осиновено, а за другото се грижели роднини. Както и предположих, беше живяла на улицата дълго време преди мъжът, от когото беше бременна в момента, да я прибере в дома си.

Сблъсквала съм се със съдби като тази на Светлана,  още докато работех в дом „Майка и дете“, но тогава се чувствах безсилна.

В Центъра за майчино и детско здраве естеството на работата ми е различно. Минаваме през специални обучения, организирани от УНИЦЕФ, на които ни подготвят как да подкрепяме жени, нуждаещи се от помощ при първите им стъпки в майчинството. Залогът е голям, когато от това зависи дали едно дете ще остане в семейството си. Случаят със Светлана беше точно такъв. Успокояваше ме фактът, че беше дошла до центъра да търси помощ, това означаваше, че се интересува от живота, който расте в нея. Водих я на преглед два пъти – с бебето всичко беше наред. Терминът й беше определен за след месец и половина, имахме време да сменим адресната регистрация, защото беше в Карлово и да подготвим необходимите документи за раждането и социалните помощи. След това посетих дома им, трябваше да съм сигурна, че мястото е подходящо за отглеждане на дете. Оказа се гараж, преустроен за живеене. Стаята беше просторна и чиста, имаше баня и тоалетна. Притесняваше ме само, че се отопляваха с газов котлон, но те обещаха да вземат печка.

Неусетно времето дойде и Светлана роди прекрасно момиченце, Кръстиха я Мариана. Всичко беше минало нормално, майката се чувстваше добре и нямаше търпение да я изпишат. Мариана беше закърмена още в родилния дом.

Когато се прибраха вкъщи, ги посещавах често. През деня майката беше сама, защото бащата беше започнал работа във фирма за ремонт на покриви. В началото правихме повечето неща заедно, за да свикне с грижите за бебето – къпане, масажи, почистване на пъп.

С кърменето се справяше все по-добре, беше търпелива, усмихваше се на детето, говореше му, явно й харесваха тези моменти.

На консултациите също ходехме двете, за да й разяснявам препоръките на лекаря, ако нещо не е разбрала. Всъщност като погледна назад мога да кажа, че Светлана с бързи крачки наваксва пропуснатото и се старае да бъде добра майка за Мариана, въпреки че хората не й дават голям шанс заради миналото. Преди време я беше посетил социален работник от отдел „Закрила на детето“ по сигнал на съсед, че бебето много плачело, но не беше открито нищо нередно.

Мариана вече е на шест месеца и предизвикателствата за нейните родители стават все повече – захранване, имунизации, първи думи и стъпки, детска градина… Пътят, който ще трябва да извърви семейството, е дълъг и най-вероятно няма да е лесен.

Центърът за майчино и детско здраве ще продължава да бъде тяхна опора, защото историята до тук показва, че силата на майчинството може да преобърне живота на една жена и да я накара да очаква по-добро бъдеще за себе си и детето си!         

Подкрепи УНИЦЕФ да стигне до повече деца и семейства. Дари сега.

*Историята е базирана на истински случай, но използваните имена и изображения нямат пряка връзка със семействата, споменати в текста.

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Такъв е животът - Работилница за родители

08.01.2013 in Проекти

От 6 януари в ефира на bTV съвместно с УНИЦЕФ стартира новия сезон на „Такъв е животът – Работилница за родители”. ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

06.12.2013 in Проекти

Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.