Pampers® и UNICEF официално стартират съвместната си кампания в България - 1пакет=1ваксина

23.09.2008 23:29

23 септември 2008 - Днес официално стартира съвместната кампания на UNICEF и Pampers® в България - 1 пакет=1 ваксина (1pack=1vaccine).

Кампанията има за цел да събере средства за ваксини против тетанус за африканските майки и техните новородени, като с всеки продаден специално маркиран пакет пелени, Pampers дарява на Детския фонд на ООН средствата за 1 ваксина.

Официален посланик на глобалната инициатива е актрисата Салма Хайек. Като млада майка, тя е съпричастна на инициативата и ще помага при събирането на средства за тази благородна кауза. Всяка държава, която участва в инициативата, има своя посланик на добра воля, който представлява страната.

За официален посланик на UNICEF и Pampers®, в България бе избрана Ива Дойчинова - водеща на предаването „Часът на мама" по BTV, дългогодишен журналист в БНТ и Радио „ФМ+", и майка на две деца. Тя се съгласи да представлява България като посланик на добра воля, който ще се срещне с африканските майки и деца, за които ще се събират средства за имунизация. Като официален посланик на кампанията в България, Ива Дойчинова ще присъства на пресконференция в Женева, където ще се срещнат посланиците на кампанията от цял свят, за да обменят опит и да изкажат своята позиция в борбата срещу тетанус в страните от третия свят. Заедно всички те ще пътуват за Африка, където ще се срещнат лично с майките и новородените деца, които се нуждаят от ваксини против тетанус. В Централно-африканската република, посланиците ще се докоснат до тъжната африканска реалност: ще видят с очите си бедността и условията, в които африканските майки са принудени да отглеждат децата си. В столицата на Централно-африканската република- Бангуи, посланиците на UNICEF ще посетят клиниката на д-р Франсоа Газе, или както още го наричат - д-р Тетанус- старши здравен специалист по тетанус, който е посветил дълги години на борбата с тетанус и набавянето на анти-тетанус ваксини.

Медийни партньори на инициативата в България са: BTV, "Часът на мама", Fame Cards, сп. Моето дете и сп. Журнал за жената.

ТВОЯТА ПОМОЩ СЪЩО Е НУЖНА!

Повече информация за тетанус по света:
В индустриализирания свят, повечето майки раждат при нормални медицински условия, където новородените бебета задължително биват имунизирани през първия ден от появата им на бял свят, на първата им година, както и през известни интервали от време.
Тетанус е инфекциозна болест, която ние възприемаме като рядкост, предимно като резултат от порязване или одраскване, тъй като българските деца биват имунизирани от самото им раждане и след това на определени интервали от време.
В по-малко индустриализираните страни обаче, тетанус е тих убиец. За Африканските майки и новородени, тетанус е коварна болест, която покосява детския живот мигновено. По официална статистика, на всеки три минути в Африка умира дете, поради липса на основни ваксини и медикаменти. В африканските страни около 140 000 новородени и около 30 000 майки умират от тетанус.

За глобалната инициатива 1pack=1vaccine:
Глобалната инициатива на Pampers® и UNICEF - 1pack=1vaccine стартира през 2006 година в Обединено кралство Великобритания. Там кампанията постига невероятен успех, след което се разпростира също толкова успешно в останалите западноевропейски страни. Следват САЩ, Япония, Канада и др. Тази година инициативата стартира в страните от Централна и Източна Европа.
Досега с помощта на хиляди майки по света са събрани над 50 милиона ваксини, а през следващите три години, UNICEF и Pampers® имат за цел да съберат още 200 милиона ваксини.
UNICEF и Световната Здравна организация вярват, че окончателното премахване на тетанус при майките и новородените може да бъде постигнато до 2012 година.

За UNICEF:
UNICEF е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, UNICEF е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. UNICEF помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. UNICEF оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. UNICEF се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Цветелина Бонова - Комуникации и връзки с обществеността, UNICEF България, Тел.:             +359 2 96 96 207,  +359 882 42 44 43, e-mail: tbonova@unicef.org
Лилия Никлева - United Partners, Тел.:  +359 2 832 33 44,  +359 888 700 628, e-mail: lili@united-partners.com

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.