По време на кризата в Сирия подходящото хранене на децата е жизнено важно

29.01.2013 16:47

Доклад на Световната здравна организация, Световната програма за хранене,

УНИЦЕФ, Международни ортодоксални християнски благотворителни организации, Международни здравни компании, Върховния комисар за бежанци към ООН.

АММАН/НЮ ЙОРК, 28 януари 2013 г. Четири агенции на ООН и две неправителствени организации днес апелираха към страните, заинтересовани от кризата в Сирия, и разселените хора в Йордания, Ливан, Ирак и Туция да избягват ненужните болести и смъртността при децата, като препоръчват екслузивното хранене с майчина кърма и подходящо допълнително хранене и да предотвратят неконтролираното разпространение на т.нар. заместители на кърмата (напр. Адаптирано мляко) в шишета и биберони и други на прах или течно мляко и млечни продукти.

УНИЦЕФ, Световната здравна организация, Световната програма за гранене, Международни ортодоксални християнски благотворителни организации, Международни здравни компании и Върховния комисар за бежанци към ООН казват, че статистиките показват как при спешни ситуации, като тази в Сирия, болестите и асоциираните смъртни случаи сред деца под 5-годишна възраст са по-високи, отколкото при която и да е друга възрастова група.

Рискът от смърт е особено висок, защото е комбиниран с влиянието на заразни болести и диария, наред с възможното увеличение на процента на недохранени, когато хората бягат от домовете си. Хората в Сирия и бежанците се оказват често в много трудни и лоши санитарни условия, което може да доведе до риск от сериозни заболявания, зараждащи се във влажна среда. Кърменето предоставя критична защита от инфектиране, особено където няма безопасни водоеми и са на лице лоши санитарни условия.

Изкуственото хранене с т.нар. заместители на кърма носи високи рискове от недохранване, болести и смърт и трябва да се прибягва до тях единствено, когато са били проучени всички безопасни възможности и е доказано, че такива не са на лице.

Там, където използването на заместители на кърма е неизбежна, партньорите препоръчват готова формула, която трябва да се придържа към Международните стандарти за разпространяване на заместители на кърма. Всяко използване и дистрибутиране на заместители на майчино мляко трябва да бъде внимателно проследявано, за да се подсигури, че се ползва по безопасен начин, само от тези невръстни, които нямат никакви възможности да бъдат кърмени.

Партньорите по хранене казват, че в унисон с международно приетите стандарти, не трябва да бъдат дарявани: адаптирано мляко, шишета и биберони и други на прах или течно мляко и млечни продукти. Опитът от предишни извънредни ситуации показва, че използването на прекомерни количества слабо целеви продукти всъщност може да застраши живота на бебето.

Всички запитвания и информация за даренията трябва да бъдат насочени към УНИЦЕФ, определена като агенция за координиране на спешни операции за храненето в Близкия изток и Северна Африка.

За повече информация:

УНИЦЕФ, Дирекция Хранене, Ню Йорк

Nune Mangasaryan, nmangasaryan@unicef.org, tel: +1 212 326 7159

Erin Boyd, eboyd@unicef.org, tel: + 1 212 326 7348

Офисът на УНИЦЕФ в Аман:

Mahendra Sheth, Regional Health Advisor, msheth@unicef.org, +962796663399 James King’ori, Regional Nutrition Specialist, jkingori@unicef.org, +962799499729

Международната агенция за правата на човека в Женева:

Caroline Wilkinson, Senior Nutritoin Officer, wilkinso@unhcr.org, + 41 22 739 74 86

 ународната агенция за правата на човека в Женева:

Caroline Wilkinson, Senior Nutritoin Officer, wilkinso@unhcr.org, + 41 22 739 74 86

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.