Поколение сирийски деца е в риск, след като конфликтът в Сирия навлиза в третата си година

13.03.2013 08:15

Аман / Женева / НЮ ЙОРК, 13 март 2013 г. - жестоко насилие, масово преместване на населението, както и увреждане на инфраструктура и основни услуги, причинени от сирийския  конфликт, създава риск от превръщане на цяло поколение деца в страдащи за цял живот, според Доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес.

"Тъй като милиони деца вътре Сирия и целия регион са свидетели на своето минало и своето бъдеще да изчезват сред развалините и унищожителната сила на този продължителен конфликт, рискът тези деца да станат едно изгубено поколение расте всеки ден", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Докладът, който отбелязва две години от началото на кризата в Сирия, казва, че в области, където битката е най-интензивна, достъпът до вода е намалял с две трети и е довел до повишаване на кожните и респираторни заболявания, а едно от всеки пет училища е било унищожена, повредено, или се използва за защита на семейства, принудени да напуснат домовете си. В Алепо, например, едва 6 % от децата в момента посещават училище. Класове, които все още функционират, понякога са натъпкани с повече от 100 деца.

Болниците и здравните центрове са разбити и квалифицираният им персонал е избягало.

В същото време много деца страдат от травми, защото са видели членовете на семейството и приятелите си убити, в ужаса от звуците и сцените на конфликта.

"Ние призоваваме всички страни да разрешат безпрепятствения достъп на деца, засегнати от насилието - където и да се намират", каза г-н Лейк. "Можем да отговорим на нарастващите нужди от тази криза, само ако получим помощта, от която се нуждаем днес."

От началото на кризата, отговорът на УНИЦЕФ и нейните партньори се фокусира върху осигуряването на питейна вода и хигиенизиране, здравеопазване, образование и услуги за закрила на децеата и семействата, принудени на напуснат домовете си вътре Сирия и бежанското население в региона.

В резултат, 4 милиона души във вътрешността на страната вече имат достъп до безопасна питейна вода, а мобилни здравни екипи са помогнали за ваксинациите на 1,5 милиона деца срещу морбили и полиомиелит. Около 75 000 засегнати деца са записани в училищата и училищните клубове, където те могат да наваксат образованието си и да преоткрият подобие на  нормално детство.

В Йордания, Ливан, Ирак и Турция, УНИЦЕФ подпомага над 300 000 деца-бежанци с услуги като безопасна вода, адекватна санитаризация, образование, грижи на специалист и закрила от експлоатация и насилие.

Тези усилия, обаче са застрашени от критичен недостиг на финансиране. През декември 2012 г. УНИЦЕФ призова за 195 млн. щатски долара за животоспасяваща помощ за сирийските деца и техните семейства до юни 2013. Към днешна дата, призивът е финансиран на по-малко от 20%.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ и работата и, посетете:

www.unicef.bg и на нашата Facebook страница.

###

За повече информация, моля свържете се с:
Simon Ingram, UNICEF Regional Office, Tel: +962-79-590-4740, singram@unicef.org

Juliette Touma, UNICEF Regional Office, Tel: +962-79-867-4628, jtouma@unicef.org

Sarah Crowe, Spokesperson for the Executive Director, Tel: + 1 646 209 1590, scrowe@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.