Правителствата трябва да инвестират в имунизиране на най-уязвимите деца и да адресират съмненията, свързани с ваксините

24.04.2017 08:00

 

Становище на Регионалния директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия
Афшан Кан в Световната имунизационна седмица

 

Женева, 24 април, 2017 г. – УНИЦЕФ призовава правителствата в Европа и Централна Азия да инвестират в здравни системи, които приоритизират осигуряването на животоспасяващи ваксини за най-уязвимите деца, а също и в национални кампании, адресиращи тенденцията на повишаване на съмненията, свързани с ваксините.

Имунизациите са едно от най-значимите и рентабилни постижения в сферата на публичното здраве в модерни времена. Ваксините спасяват детски животи и предотвратяват разпространението на болести.

Устойчивото имунизационно покритие е възможно единствено чрез добре функциониращи здравни системи, които обхващат всички деца, включително децата от малцинствените общности, децата, които живеят в бедност и децата, разселени от домовете си. Покритието трябва да бъде следено, за да могат бързо да бъдат идентифицирани и адресирани пропуските в достъпа до ваксини и здравни услуги.

Изискванията към грижещите се за децата и общностите, които имат знанието как да се справят с погрешните схващания за ваксините, за да защитят децата си, са също толкова важни. Дезинформацията за ваксините има сериозни последици. Правителствата трябва да наблюдават обществените нагласи отблизо, да противодействат на дезинформацията и да разпространят ползите от имунизациите.

Появата на огнища на морбили и на места с прекалено нисък процент ваксинирани, е неоспоримо доказателство, че постигането на универсален рутинен имунизационен обхват трябва да се превърне в приоритет на правителствата, общностите и всички, заети с грижата за децата.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.