Право на достъп – право на любов

24.04.2017 12:42

 

„Бог не може да е навсякъде, затова е създал майките.“
Ръдиард Киплинг, английски писател

„Ако до няколко часа не дойде педиатър при тебе, значи бебетата са живи.“

Това чува в просъница 16-годишната Я. - от ромски произход - майка на преждевременно родени близнаци. Казва й го на ухо някой от болничния персонал, докато излиза от упойката. През  следващите 24 часа с всяко отваряне на вратата в Я. все повече се засилват страхът от неизвестността и чувството за вина.

„Болеше ме да гледам как другите майки кърмят своите бебета, докато на мен не ми казваха нищо и не ме пускаха при децата ми. Молех се на всеки в бяла престилка, който влезеше в стаята, но никой не ми обръщаше внимание.“

След дълго и мъчително чакане Я. разбира, че двамата й сина заедно тежат колкото едно бебе, родено на термина си, и че състоянието им не позволява да бъдат при нея. Въпросът й колко време ще живеят в кувьози, остава без отговор, но получава обещание да ги види на другия ден. Никой обаче не й казва, че това ще е единственото свиждане в продължение на два месеца.

„Имах само няколко минути. Едва успях да ги огледам. Не можех да ги докосна, а толкова исках да ги прегърна, накърмя и да им дам сили. Нали аз бях тяхната майка?! Това, че момчета ми се бореха за живота си сами, затворени в стъклени кутии, не ми даваше мира.“

Всеки ден Я. отчаяно се опитва да се добере до децата си, но се сблъсква само с отказии грубо отношение, заради произхода си.

„Пробвах всичко, дори ги заплаших с полиция. Срам ме е, но стигнах и до там да предложа пари – отново без резултат. Болеше ме, защото виждах, че пускат други жени при недоносените им бебета, а от мен искаха само памперси и адаптирано мляко. Принудих се да повикам майка ми за подкрепа, но и тя получи същото отношение като мен.“
Седмица по-късно Я. е изписана от родилния дом, без децата й.

„Никога няма да забравя този период. Цял ден прекарвах пред отделението с надеждата, че ще ме пуснат при тях, а през нощта не можех да спя, питах се дали ще оцелеят, ще имат ли увреждания, колко време ще останат в кувьозите. Гледах през прозореца и плачех, болницата ми се струваше много далеч. Полудявах при мисълта, че са сами и беззащитни. Накрая се поболях от мъка и ме вкараха в болница“.

Температурата на Я. не спада цяла седмица, причината – силен стрес.

„Трябваше да си стъпя на краката, защото в това състояние нямах шанс да ме пуснат при децата ми.“

След няколко дни отчаяната майка отново е пред родилно отделение, но вместо поредния отказ, получава новината, че съвсем скоро синовете й ще бъдат изписани.

„На датата отидохме цялото семейство. Най-накрая можех да прегърна децата си и въпреки неописуемата радост, все още не бях се отърсила от случилото се.“

Година и половина по-късно Я. е бременна за втори път. Живее със страха, че всичко може да се повтори, но този път до нея е Фани, сестра от Центъра за майчино и детско здраве, подкрепен от УНИЦЕФ и Пощенска банка.

„Помага ми много с децата и ме напътства в бременността. Бях й споделила какво съм преживяла, споменът оттогава още ме мъчи - като незараснала рана. Но тя ме успокои, че има шанс това да се промени, защото опитът в други страни отдавна е показал, че няма по-силен лек от любовта на майката. Искам да вярвам, че тази промяна наистина ще се случи“.

Близо 6000 жени в България всяка година преживяват шока на Я., лишени от правото да общуват със своите преждевременно родени бебета.

За УНИЦЕФ  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,    
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Ние вярваме в 0

09.11.2014 in Проекти

Какво е нужно, за да има 0 деца в бедност, 0 деца, жертви на насилие, 0 деца без образование, 0 деца в институции? ...

Бъдеще без насилие за всяко дете

10.11.2014 in Проекти

През месец ноември 2014 г. bTV и УНИЦЕФ България стартираха съвместна социална кампания, целяща да повиши ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.