Премиера на първия по рода си филм за „Началото на живота”, създаден с подкрепата на УНИЦЕФ

18.11.2016 09:00

 

„Началото на живота” е новаторски документален филм, който изследва как средата в ранното детство влияе върху когнитивното, социалното, емоционалното развитие на детето. Филмът беше разпространен по целия свят през юни 2016 г., през: Google Play, Netflix и iTunes. На 19 ноември родители, студенти, здравни специалисти, НПО и всички, работещи с деца и в сферата на услугите за деца,  ще могат напълно безплатно да гледат премиерата на филма в София, Национален дворец на културата от 10:30 часа. 

Трейлър 1: 

Филмът е подкрепен от УНИЦЕФ и в него участват супермоделът Жизел Бюндхен и носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман. Идеята е на режисьора Естела Ренър (“Живот въпреки килограмите”) и е продуциран от бразилската продуцентска къща „Мария Фарина Филмс”. 

90-минутната документална продукция бе създадена в отговор на напредъка в областта на неврологията, който разкрива решаващата роля на първите години от живота на детето и влиянието им върху възможностите за постигане на бъдещи успехи.

Филмът, заснет в Аржентина, Бразилия, Канада, Франция, Италия, Кения и Съединените щати, документира първите години от живота на децата и техните семейства и включва интервюта с водещи специалисти в областта на ранното детско развитие.

„Ефективното ранно детско развитие се осъществява тогава, когато децата се чувстват нахранени, обгрижени, защитени и обичани. Когато децата получат всеки един от тези ключови елементи във формиращите години от живота, те имат най-добрия възможен шанс за пълноценно развитие“, заяви Пиа Брито, ръководител „Ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ. Тя добави: „Този прекрасен филм, който имаме удоволствието да подкрепим, показва как социалната среда е също толкова важна за детското развитие, колкото и генетичните фактори. Доказателствата би трябвало да убедят правителствата по света да действат сега и да превърнат в приоритет инвестициите в най-ранните години от живота на детето – от родителство до грижа и програми за ранно детско учене за всички деца“.

Семействата, участващи във филма, са с различна културна, етническа и социална принадлежност, а сред тях са както хора като супермодела Жизел Бюндхен в Бразилия, така и такива като Фула – момиче, което сама се грижи за своите братя и сестри в Индия. Отпускът по майчинство, ролята на бащата, съвместното родителство, бедността, детските права, насилието и неглижирането са сред темите, които се засягат във филма, осигурявайки уникална база за по-добро разбиране на ранното детско развитие.

„Емоционалните спомени както за доброто, така и за лошото в този най-ранен период,  имат огромно влияние за формирането на индивида и за структурирането на неговите възможности ”, каза режисьорът на филма Естела Ренър.

Във филма носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман твърди, че „правилната грижа за нашите малки деца е възможно най-добрата инвестиция, която може да се направи за бъдещето на човечеството”.

Наред с УНИЦЕФ, филмът е подкрепен и от фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър” и институтът „Алана”. Дублиран е на 6 езика и е субтитриран на общо 21.

Бележки към редакторите: 
Име на филма: Началото на живота / The Beginning of Life (www.thebeginningoflife.com)  
Дата на публикуване: 1 юни 2016 (Netflix, iTunes и Google Play)  
Продължителност: 90 min  
Места, на които е сниман филмът: Съединени американски щати, Бразилия, Китай, Франция, Италия, Аржентина, Кения, Индия и Канада.
Режисьор: Естела Ренър (Estela Renner)  
Редактор: Джордана Берг (Jordana Berg)   
Сценарист: Естела Ренър (Estela Renner)  
Главен оператор: Джанис Давила (Janice D’Ávila)   
Продуцент: „Мария Ферина Филмс“, Естела Ренър, Луана Лубо, Маркос Нисти     
Асистент-режисьор: Мари Митре (Mari Mitre)   
Директор продукция: Джулиана Боргес (Juliana Borges)  
Музика: Ед Кортез (Ed Côrtes)   
Сценарий: Ана Лусия Вилела (Ana Lucia Villela) и Естела Ренър (Estela Renner)   
Представен от: Фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър”, Институтът „Алана” и УНИЦЕФ (Maria Cecília Souto Vidigal Foundation, Bernard Van Leer Foundation, Instituto Alana and UNICEF)

Трейлър 2: 

Компресираният видеоматериал може да бъде изтеглен от тук

Изображения могат да бъдат изтеглени от тук

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.