През какви трудности преминават двойките с репродуктивни проблеми?

15.03.2012 12:48

В следващия десети епизод на поредицата на bTV  „Такъв е животът - Да бъдеш родител" ще ви разкажем за трудния път, който изминават някои семейства, за да станат родители. Емилия и Иво от София с нетърпение очакват раждането на тяхното първо дете. След дълги години надежди и разочарования и три опита инвитро, Емилия най-сетне е успяла да зачене и сега е бременна в деветия месец. Семейството разказва през какви трудности е трябвало да премине, какво ги е крепило през всичките тези години и дават съвети на онези, които са тръгнали по техния път. По последни данни в България има почти 300 000 двойки с репродуктивни проблеми и все още много малък процент от тях успяват да станат родители.

Светлана от с. Старцево също не е загубила надежда, че по-голямото й дете Бисерчо ще подобри изключително тежкото си състояние на последния стадий на детска церебрална парализа. След процедурите в клиниката за рехабилитация в София, момченцето има значителен напредък, въпреки неблагоприятните прогнози на лекарите. Другото й дете - Марти, вече прави първите си стъпки и Светлана се надява, че неговата жизненост и енергия ще повлияят положително на болното му братче. Самотната майка разказва за предразсъдъците, с които й се налага да се бори в малкото планинско село, където хората не приемат лесно нито факта, че тя няма съпруг, нито че детето й е с тежко заболяване.

В друга част на България, в община Тунджа, село Кокорево семейството на Данчо и Стефка се подготвя да посрещне най-обичания празник сред ромите - Банго Васил. Тежката зима и безработицата, обаче ги изправят пред трудна ситуация и многолюдната фамилия мизерства. Все пак семейството получава подкрепа от общината, от където дори им изпращат мобилен социален и лекарски екип. Таткото Данчо и едно от момченцата са претърпели тежка катастрофа преди време и сега имат нужда от по-специални грижи.

В с.Господинци, в района на Гоце Делчев, Джейлян и Таир са в трепетно очакване на раждането на второто им дете.  Те са притеснени, защото според лекарите майката ще трябва да постъпи в болница и да бъде подготвена за операция, заради прилежанието на бебето. Джейлян отива на последна женска консултация при местната акушерка, която я преглежда по старите изпитани методи и й дава надежда, че всичко с бебето ще бъде наред.

Всички вълнуващи истории на героите на "Такъв е животът - Да бъдеш родител" можете да проследите в събота от 15 ч. По bTV. Поредицата е част от кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие - «Да пораснем заедно».

 

За контакт и повече информация:

Боряна Гидикова

"Супернова медия"

Email: bgidikova@supernovamedia.bg

 

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.