Приказки с нещастен край? (“Unfairy Tales”)

29.03.2016 15:37

 

Това са истинските истории на децата бежанци и мигранти, които вдъхновиха УНИЦЕФ да стартира глобалната инициатива “Акт на хуманност” (#actofhumanity 

Ню Йорк, 29 март 2016: Днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) поставя началото на поредица от анимирани филмчета, с които се цели оформянето на положително отношение към милионите деца бежанци и мигранти, които са прокудени от домовете си и са поели на опасно пътешествие по целия свят.

Наречени „Приказки с нещастен край?“ (UnfairyTales), тези анимирани филмчета пресъздават истинските истории на деца, които бягат от ужаса на войната. Те са създадени в стилистиката на „приказките с щастлив край“, но провокират размисъл дали и те ще имат своята положителна развръзка… а това зависи от всички нас! Филмчетата ще бъдат придружени и от интерактивна електронна книга, наречена със същото име.

Всичко това е част от глобалната инициатива „Акт на хуманност“, която цели да покаже, че децата са преди всичко деца (независимо откъде идват и накъде са се запътили) – и че всяко от тези деца има правото на равен шанс.

„Независимо къде по света се намират, когато бежанците и мигрантите достигнат дестинацията, към която са се отправили, това тепърва е началото на нови изпитания за тях – и далеч не е краят на пътешествието им“, заяви Палома Ескудеро, Директор Комуникации в УНИЦЕФ. Тя добави: „Всеки ден, навсякъде по света, хората си помагат с малки актове на хуманност. Тези жестове рядко се превръщат във водеща новина, но точно те променят съдбите на милиони деца бежанци и мигранти. УНИЦЕФ иска да отдаде нужното признание на тези ежедневни „Актове на хуманност“, за да вдъхнови още повече хора с техния положителен пример.“

Първото филмче – „Айвин и Възглавницата“ – възпроизвежда истинската история на 14-годишно момиче, което след мъчително бягство от Сирия се установява в бежански лагер в Германия, където обаче се сблъсква с нови предизвикателства.

Второто филмче – „Малак и Лодката“ – разказва историята на младо момиче, което бяга от войната в пробита и течаща лодка.

Третото филмче илюстрира историята на Мустафа, който е прокуден от дома си и се пита дали ще се намери някой, който да му стане приятел…

 

”Тези три истории не са необикновени – напротив, твърде чести са – защото над 65 милиона деца и младежи по целия свят са принудени да предприемат рисковани пътешествия в търсене на своето спасение. Те бягат от конфликти, бедност и екстремни климатични промени и се надяват на по-сигурен живот и място, което да могат да нарекат свой дом, допълни Палома Ескудеро.

УНИЦЕФ има намерението да привлече вниманието на хората по света чрез социалните мрежи и онлайн медиите. За целта ще бъдат създадени и още анимирани филмчета от поредицата „Приказки с нещастен край?“. Това, за което Детският фонд на ООН Ви моли, е много просто: проявете „Акт на хуманност“ към децата бежанци и мигранти, които бягат от война, бедност, насилие и дискриминация!

Споделете видеата с хаштаг #actofhumanity, за да вдъхновите и другите хора и да покажем заедно съпричастност и солидарност – в дигиталния свят и в реалния живот.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
Teл: 02/9696208
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Осъдени без детство

15.04.2014 in Проекти

Изпрати SMS на 1021 и дари еднократно 2 ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.