Проведе се национална среща на Мрежата на общините–приятели на детето

30.05.2016 16:27

СЪВРЕМЕННИ НАУЧНИ РАЗБИРАНИЯ ЗА РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ 

РАБОТИЛНИЦА ЗА РОДИТЕЛИ – "ДА ПОРАСНЕМ ЗАЕДНО"

МОДЕЛ ЗА ИНТЕГРИРАНО РАЗВИТИЕ 

ТРЪСТ ЗА СОЦИАЛНА АЛТЕРНАТИВА

ПОДОБРЯВАНЕ НА РАЗВИТИЕТО НА ДЕЦАТА В РАННА ВЪЗРАСТ В БЪЛГАРИЯ. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ

Горна Оряховица е новият член на мрежата, инициирана от Детският фонд на ООН в подкрепа правата на децата в България и развитие на тяхното благосъстояние

30 май 2016, София – Днес се проведе национална среща „Община-приятел на детето и ранното детско развитие“, домакинствана от Столична община. При откриването на форума кметът на най-голямата българска община, г-жа Йорданка Фандъкова, заяви:

„Община София е една от първите, които се присъединиха към инициативата на УНИЦЕФ „Община – приятел на детето“, която ни помага да насочим усилията си за подобряване живота на децата. Срещите, които Детският фонд на ООН организира с останалите общини- приятели на детето, са изключително полезни за обмяна на опит и идеи, защото ние, от общините знаем, че сме отговорни за реализиране правата на децата и имаме желание да го правим по най-добрия начин. За мен сред основните предизвикателства пред всички нас е темата за образованието, защото то е основен механизъм за социализация и пълноценно развитие на детето в обществото.“

На организирания от УНИЦЕФ България форум присъстваха множество представители на общините, членуващи в мрежата „Община-приятел на детето“, както и партньори от неправителствения сектор, сред които Българската педиатрична асоциация и Фондация „Здраве и социално развитие“. Пред тях представителят на УНИЦЕФ за България г-жа Мария Хесус Конде заяви: 

„Днес много деца в България са в риск да не постигнат своя пълен потенциал на развитие заради бедност и социално изключване, домашно насилие или тормоз, както и липса на достъп до качествена здравна грижа, ранно образование и подкрепяща семейна среда. Ето защо местните власти имат изключително важна роля за подкрепата на здравословния растеж и развитието на всяко дете. Първо – като поставят малките деца и техните семейства в сърцевината на своите политики; второ – като развият услуги и програми за подкрепа на най-уязвимите семейства и родители, за да засилят те своите умения и да гарантират, че всяко дете има достъп до адекватна прехрана, здравеопазване, ранно учене и детска градина“.

Горна Оряховица се присъединява към настоящите 19 общини-членки на Мрежата на общините-приятели на детето, като общо 20-те вече са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Вълчи дол, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Козлодуй, Павел Баня, Петрич, Пловдив, Свищов, Сливен, София, Раднево, Тунджа, Чирпан, Шумен.

Вижте кои са Основните заключения на участниците в Националната среща на Мрежата на общините–приятели на детето 2016 г.

За инициативата „Община-приятел на детето“:   
Целта на инициативата „Община-приятел на детето" е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние. Става въпрос за град, община или друга система на местно самоуправление, активно ангажирана с правата на децата – там, където гласовете, нуждите, приоритетите и правата на децата са неделима част от обществените политики, програми и решения. В България инициативата започна  през 2008 г., а УНИЦЕФ е организацията, която я легитимира в рамките на своята глобална инициатива "Град приятел на детето".

 За Конвенцията за правата на детето:   
На 20.11.1989 г. ООН приема Конвенцията за правата на детето – първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца. Преди 27 години светът даде важно обещание на децата: че ще направи всичко по силите да защити и утвърди техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъдат чути, да достигнат пълния си потенциал на развитие. Конвенцията за правата на детето е най-широко ратифицираният документ в историята на човешките права. Тя промени начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България

тел.: 02/9696208, email: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.