„Работилница за родители“ стартира с повишен обществен интерес

28.04.2014 10:27

 

28 април 2014 г., София. С обогатен тематичен обхват и с повишен интерес започна новото издание на „Работилница за родители“ – програма за ранно детско развитие, подкрепена от УНИЦЕФ България.

Увеличаващият се интерес позволи тази година да се сформират 25 родителски групи в 22 населени места в цяла България – спрямо 15 населени места година по-рано.

Така третото издание на „Работилница за родители“ включва семинари в седем градове и села в България, където Програмата се реализира за първи път: Варна, Кнежа, Кюстендил, Павел баня, Русе, Калипетрово (Община Силистра), Сливо поле и Ботево (Община Тунджа).

Участието на родителите е доброволно и безплатно, което дава възможност на все повече семейства на малки деца да се включват в Работлиниците, за да добият повече знания и умения за отглеждане на децата.

„Започнах да гледам на детето си като на личност с желания, потребности и характер“, споделя млада майка относно ползите от своето участие в Работилниците.

„По-добре разбирам как се чувства и мисли детето ми. По-спокойно и уверено решавам конфликтни ситуации, без да използвам насилие”, обяснява друг родител, участник в семинарите.

„Работилница за родители“ предоставя на родители на деца до четиригодишна възраст възможност да споделят в присъствието на специалисти и други родители своя опит, знания и притеснения, свързани с отглеждането и общуването с малките деца и в дискусията с тях да намерят най-доброто решение и подход към своето дете.

Всяка Работилница се състои от 12 последователни сесии, които се провеждат веднъж седмично и включват лекции, интерактивни упражнения и дискусии.

По време на работилниците в групи от 15 души  родителите научават за основните психологически потребности на децата в тази възраст, за това как могат да насърчат познавателното и емоционално развитие на своето дете, как да поставят граници без да прибягват до насилие и как ефективно да общуват с малкото дете. Сесиите се провеждат на тематично подходящи места като читалища и детски градини.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02/9696208

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 

 

Работилница за родители - Да пораснем заедно

16.11.2011 in Проекти

„Работилниците за родители - Да пораснем заедно" ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.