Различният свят на „Бърборино“

29.01.2018 12:45

 © UNICEF Bulgaria/2017 

124 детска градина „Бърборино“ в София, подкрепена от УНИЦЕФ, е първата, която чертае нови и смели хоризонти пред Марти и семейството му

Мартин е момче на пет години и като всяко дете обича да лудува.  Любимите му играчки са коли и самолети. Специалист е по сапунените балони. Раздава щедро прегръдки и въздушни целувки. Марти е с разстройство от аутистичния спектър и 124 детска градина „Бърборино“ в София, подкрепена от УНИЦЕФ, е първата, която чертае нови и смели хоризонти пред Марти и семейството му. За стъпките до дългоочакваната промяна разказва неговата майка Лилия.

Казват, че няма по-силно лекарство от надеждата. Статия в „Капитал“ ми я даде, когато имах най-много нужда от нея. Във вестника беше публикуван списък на детските градини, които УНИЦЕФ, МОН и партньори щяха да подкрепят с цел да се развие приобщаваща среда за децата със специфични нужди. „Бърборино“ беше една от тях.

Срещнах се с директорката на градината и за първи път усетих нормално човешко отношение. Съгласи се да приеме Марти с усмивка. Беше неочаквано за мен след проблемите, през които минахме заедно с него в последните две години. Страхът и чувството на безпомощност бяха обсебили нашето ежедневие, защото детето ни се сблъскваше с това да си неразбран, отхвърлен и изолиран по най-болезнения начин – усещайки го върху себе си.

В детската градина, в която го бяхме записали тогава, отказваха да го вземат за цял ден. После стана ясно, че го оставят сам в отделна стая, за да не пречи на другите и да не създава проблеми. От директорката и учителките разбрахме също, че „сме лоши родители, които не обръщат достатъчно внимание на сина си“.  Марти се затвори още повече в себе си, ходенето на детска градина се превърна в кошмар за него. За нас също.

Отписахме го и започнахме отново да изреждаме кабинетите на различни специалисти. Междувременно кандидатствахме за  специализирана детска градина, но нямаше свободни места. Следващият ни ход беше масова градина с интегриране, което, както в последствие установихме, постоянно се отлагаше във времето. Така дойде ред и на частния център, където Марти разви нови умения, но постепенно загуби интерес, защото общуваше единствено с деца като него.

124 Целодневна детска градина „Бърборино“ даде на сина ни възможността, която толкова дълго търсихме. Там пред него се откри един нов свят на приятелство, игри и забавления.

© UNICEF Bulgaria/2017

Вначалото на Марти му трябваше време да свикне с новото място. Детската градина потърси подкрепата на УНИЦЕФ и привлече доброволец – психолог, който, който две седмици беше плътно до сина ни. Невероятен човек! Благодарение на него той успя да се адаптира бързо към промяната и когато дойде екипът по проекта, нещата започнаха да се случват. Но от най-голяма полза бяха децата. Те по своя непринуден и вълнуващ начин накараха Марти да се почувства част от групата, да поиска да играе с тях. Виждала съм дете да му отстъпва хляба си по време на обяд, „защото го харесвал повече от него“.

Щастлива съм, че синът ни намери мястото си в „Бърборино“. Той е различен - по-спокоен и търпелив, общува повече с нас и присъствието му у дома е по-осезаемо.

 © UNICEF Bulgaria/2017

Вярвам, че присъствието на Марти също е много полезно за децата, защото докато растат заедно, те развиват толерантност и отношение към истински стойностните неща в живота. Осъзнават и се учат да приемат факта, че всички са различни. Затова инициативата на УНИЦЕФ е толкова ценна за мен и се надявам да влезе във всяка детска градина. Наречете го предчувствие за по-добро бъдеще.

КАК ПОМАГАМЕ НА ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИФИЧНИ ПОТРЕБНОСТИ

Около 8,000 деца с увреждания в България не посещават масови детски градини или училища.

Инициативата „Заедно от детската градина“, стартирана в края на 2015 г. от УНИЦЕФ в партньорство с Министерство на образованието и науката, допринася за изграждането на приобщаваща и подкрепяща среда в детските градини, която да гарантира пълноценното развитие на потенциала на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности.

Към момента 35 детски градини в областите София-град, Шумен, Сливен и Монтана, са направили първите крачки към по-качествено предучилищно образование за деца със специфични потребности. В рамките на учебната 2016-2017 година 3,652 деца са получили подкрепа и ежедневен достъп до психолог и логопед. 394 учители, помощник възпитатели и 72 специалисти участваха в специализирани обучения в сферата на приобщаващото образование. 338 деца са преминали скрининг тест за обучителни трудности, който позволи на ранен етап да се идентифицира нуждата от подкрепа.

Разгледай годишен отчет за напредъка на дейността по инициативата „Заедно от детската градина“ (2016-2017)

Заедно можем да помогнем на повече деца като Марти да растат, учат и играят със своите връстници от детската градина. Помогни сега.

Януари 2018 г.

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

NOVA и УНИЦЕФ обединяват сили в благотворителния телетон: „Бъди част от положителната промяна за всяко дете“

10.11.2017 in Проекти

Уникалният за България спектакъл под купола на цирк „Балкански“ ще се излъчи на живо в ефира на NOVA с водещи Ани Салич ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.