Рекорден брой деца са ваксинирани през 2017 г.

16.07.2018 17:02

 

Повече от 19 милиона деца пропускат ваксинации, УНИЦЕФ и СЗО призовават за съгласувани действия за достигане до всички деца

Ню Йорк, 16 юли 2018 г.: Рекорден брой -123 милиона деца - са били имунизирани в световен мащаб през 2017 г., според данни, публикувани днес от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Данните показват, че:

:: 9 от всеки 10 деца са получили поне една доза ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК) през 2017 г., получавайки защита срещу тези смъртоносни болести.

:: Още 4,6 милиона бебета са били ваксинирани в световен мащаб през 2017 г. в сравнение с 2010 г., поради нарастването на световното население.

:: 167 държави са включили втора доза ваксина срещу морбили в рамките на рутинната схема за ваксиниране и 162 държави използват ваксини против рубеола. В резултат глобалното покритие срещу морбили и рубеола се увеличи от 35% през 2010 г. на 52%.

:: Ваксината за човешки папиломавирус (HPV) е въведена в 79 държави, за да се защитят жените от рак на шийката на матката.

:: Нови ваксини се добавят като част от животоспасяващия ваксинационен пакет - като тези за защита срещу менингит, малария и дори Ебола.

Въпреки тези успехи почти 20 милиона деца не са се ползвали от пълна имунизация през 2017 г. От тях близо 8 милиона (40%) живеят в нестабилна или хуманитарна ситуация, включително в страни, засегнати от конфликти. Освен това, нарастващият дял е от страни със средни доходи, където неравенството и маргинализацията, особено сред бедните в градските райони, пречат на много хора да се имунизират.

Тъй като населението расте, повече страни трябва да увеличат инвестициите си в програми за имунизация. За да достигне до всички деца с необходимите ваксини, светът ще трябва да ваксинира около 20 милиона допълнителни деца всяка година с три дози ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш (ДТК3); 45 милиона пациенти с втора доза ваксина срещу морбили; и 76 милиона деца с 3 дози пневмококова конюгатна ваксина.

В подкрепа на тези усилия СЗО и УНИЦЕФ работят за разширяване на достъпа до имунизация чрез:

- Укрепване на качеството, наличността и използването на данните за покритието на ваксината;
- По-добро насочване на ресурси;
- Планиращи действия на под национално равнище;
- Гарантиране на достъп до услуги за ваксинация на уязвими групи хора.

Бележки към редакторите: 
От 2000 г. Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ съвместно изготвят оценки на националното имунизационно покритие за всяка от 194 държави-членки на СЗО на годишна база. В допълнение към оценките за имунизационното покритие за 2017 г. процесът на оценка на СЗО и УНИЦЕФ преразглежда цялата историческа серия от данни за имунизации с най-новата налична информация. Ревизията от 2017 г. обхваща 37-годишни оценки на покритието, от 1980 г. до 2017 г.

УНИЦЕФ започва кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“

31.05.2018 in Проекти

Посланици на кампанията са Мария Илиева, Славена Вътова и Влади Ампов – ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.