Решителното лидерство и непоколебимата ангажираност са от ключово значение за спечелване на битката срещу недохранването

07.06.2013 13:32

Според Lancet  недохранването причинява над 3 милиона смъртни случаи на деца годишно.


НЮ ЙОРК, 05 юни 2013
- УНИЦЕФ заяви днес, че новото изследване, публикувано в Lancet за майчиното и детското хранене засилва необходимостта от решително лидерство и непоколебима воля на национално и глобално ниво, за да бъде спечелена битката срещу недохранването.

„Ние печелим битката срещу недохранването, но напредъкът е твърде бавен за твърде много деца“, каза Вернер ШУЛТИНК, ръководител на УНИЦЕФ на храненето. „Трябва да ускорим процеса и да няма други деца, които се присъединяват към 165 милиона деца със  спрян растеж. Необходимо е да спасим още повече милиони деца, страдащи от други форми на недохранване.“

Документът на Lancet определя допълнителни причини за смъртност, които увеличиха броя на смъртните случаи на деца под петгодишна възраст, причинени от недохранване, до 3 100 000  смъртни случая годишно. Проучването установи, че децата, родени твърде малки за гестационната си възраст – каквито са повече от една четвърт от децата в страните с ниски и средни доходи - са със значително по-голям риск от смърт.

"Нашето послание е ясно – време е всички ние да демонстрираме решително лидерство и непоколебим ангажимент за милиони майки и деца, които все още стават жертва на недохранването" каза г-н Шултинк.

Новият анализ бе публикуван в навечерието на срещата на върха в Лондон, чийто домакин бяха правителствата на Бразилия и на Обединеното кралство и на Фондацията Фонд за инвестиране в децата (CIFF). Изследването се съсредоточава върху борбата с недохранването и  намаляването на броя на деца със спрян растеж по света чрез инвестиране на допълнителни 20 милиона в 20-те страни, където по данни от 2010 г. ситуацията е най-тежка. Поставя се акцент върху необходимостта от нови ангажименти от страна на правителствата, частния сектор и агенциите към решаване на проблема с недохранването на деца и майки.

УНИЦЕФ казва, че инвестициите в първите 1000 дни от живота на детето формират бъдещето на народите. Прекратяване забавянето в растежа и другите форми на недохранване спасява живот и подобрява здравето, увеличава перспективите за децата и напредъка в развитието им. "Ето защо борбата срещу недохранването трябва да бъде глобален императив за дарители, за засегнатите страни, за новаторите в частния сектор и за самите общности", каза Шултинк.

"Това е нещо като обща отговорност, която виждаме в Разпростирането на Мрежата за храненето, където 40 страни вече предприемат конкретни стъпки за увеличаване и подобряване на целевите инвестиции и насърчаване и засилване на политиките и програмите за храненето."

Докладът на УНИЦЕФ, Подобряване на детското хранене: постижимите изисквания за световния напредък, през април, показва как недохранването може да бъде намалено чрез доказани интервенции, като например насърчаване на изключителното кърмене, адресиране на микро хранителната недостатъчност (проследяване на недостига на минерали ) и подобряване храненето на майката преди и по време на бременност.

Lancet съобщава, че недохранването намалява икономическия напредък на една нация с най-малко осем процента, поради преки загуби на производителността, загуби поради по-малко познания и загуби поради намалено образование, докато други експерти показват, че инвестиция от 1 щатски долар за намаляване на хроничното недохранване има възвръщаемост от 30 щатски долара чрез подобряване на здравето и образователни ползи.

По време на срещата на лидери в Лондон, групите на гражданското общество, като например коалицията Достатъчно храна за всички IF, имат ефективна роля за разширяване дискусията  за недохранването на децата.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За Коалицията Достатъчно храна за всички IF:

Коалицията Достатъчно храна за всички IF е съставена от повече от 200 организации, борещи се за действия от страна на Г-8 по въпроса за глада в световен мащаб.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации
УНИЦЕФ България
Тел. 9696207
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.