Рисунки на травмата и надеждата

20.04.2017 15:32

 

„Сирия плаче, защото хората се избиват едни други.“ – Ханеен, 11 г.  

Децата плащат най-високата цена за войната, която вече 6 години се води в Сирия…Въпреки травмата от преживения ужас, те не спират да мечтаят за по-добро бъдеще

Нито едно дете не остава пощадено от ужаса на войната в Сирийската арабска република, където милиони деца са под прицел и стават жертви на войната всеки ден. Повече от 1,7 милиона деца са извън училище. Сред ужаса и страданията децата, жертви на военните конфликти в Сирия, не спират да мечтаят за по-светло бъдеще.

В края на 2016 рисунки на децата, които посещават създадените от УНИЦЕФ програми за психологическа подкрепа, изобразяват скръбта и радостта им... 

Нарисувах много видове плодове: банани, портокали и мандарини. Мина много време, откакто за последно ядох плод.“ – Шади, 11 г.

„Не спирам да си мисля за децата от детската градина…Сигурна съм, че не са знаели какво се случва, когато детската им градина е била ударена от бомба.“ – Амал, 12 г. 

„Много обичам спорта, особено плуването. Иска ми се да се науча да плувам и да бъда бърз плувец.“, Кхалед, 13 г.

 

„Липсва ми онова голямо червено мече, което получих за рождения си ден от братовчед ми, но оставих вкъщи.“ – Гхазал, 10 г. 

„Нарисувах въоръжен мъж, който стреля по невинен човек, защото знам, че много хора бяха убити откакто войната започна.“ – Кхалил, 11 г. 

„Мечтая за голямо чисто пространство със зелена трева и цветя.“ – Амар, 6 г.

„Искам да имам къща с два прозореца и врата.“ – Абдулмажед, 13 г. 

„Мечтая си да имам собствено легло и собствен стол.“ – Худа, 6 г.

„Искам да живея в голяма къща, в която да има място за цялото ми семейство и за всички мои приятели.“ – Фатима, 5 г. 

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.