Съвместна декларация относно Сирия

16.01.2017 15:18

 

Ертарин Къзан, изпълнителен директор на Световна програма по храните (WFP)  
Антъни Лейк, изпълнителен директор на Детски фонд на ООН (UNICEF)  
Стивън О'Брайън, заместник генерален секретар на ООН по координацията на хуманитарните въпроси и спешната помощ  
д-р Маргарет Чан,  генерален директор на Световната здравна организация (WHO)   
Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците 

Давос, Швейцария, понеделник 16 януари, 2017 г. - Докато усилията за прилагане на напълно спиране на огъня в Сирия продължават, ние отново апелираме за незабавен, безусловен и безопасен достъп за достигане на децата и семействата, които все още са откъснати от хуманитарна помощ в цялата страна. 

В Сирия днес има 15 обсадени области, където до 700 000 души, включително около 300 000 деца, все още остават в капан. Почти 5 милиона души, включително повече от 2 милиона деца, живеят в райони, до които е изключително трудно да достигне хуманитарна помощ поради боеве, несигурност и ограничен достъп.

В цяла Сирия хората продължават да страдат, защото не разполагат с базисни условия за живеене, както и поради продължаващата опасност от насилие. Ние - всъщност светът - не трябва да стои безмълвен, докато страни в конфликта продължат да използват недопускането на храна, вода, медицински консумативи, както и други форми на помощ, като бойно средство.

Децата са с най-повишен риск от недохранване, дехидратация, диария, инфекциозни болести и наранявания. Мнозина се нуждаят от подкрепа, след като са били изложени на травматични събития, насилие и други ужаси. Трагично е, че твърде много деца познават единствено конфликт и загуби за невръстните си години.

Ужасите на обсадата на източните квартали на Алепо изчезнаха от общественото съзнание, но ние не трябва да позволяваме нуждите, живота и бъдещето на хората на Сирия да избледнеят от съзнанието на света.

 Не трябва да допускаме 2017 г. да повтори трагедиите в Сирия от 2016 г.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,     
Tel: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.