Семейно–консултативен център на УНИЦЕФ отваря врати за родители и малки деца в гр. Велики Преслав

03.10.2012 09:24

На 5 октомври 2012 г., от 11.00 ч. в гр. Велики Преслав ще бъде открит Семейно-консултативен център за деца и родители, финансиран благодарение даренията на милион българи, отправени по време на телевизионното предаване „Великолепната шесторка 2", излъчено по bTV.

Г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, г-жа Милена Харизанова, Директор Социални услуги на УНИЦЕФ България, Кметът на Велики Преслав инж. Александър Горчев; Димитър Александров, областен управител на област Шумен; партньори за реализирането на проект „Семейство за всяко дете" и др. официални лица ще присъстват на откриването на Центъра.

Семейно-консултативният център е услуга, която интегрира социални, здравни и образователни услуги. Центърът предлага консултации, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск. Родителите имат възможност да посещават „Работилница за родители", която да им помагa да развиват родителски умения.

Основен фокус в дейността на Центъра е работата по превенция на изоставянето на деца и настаняването им в институции. Мобилни екипи от специалисти ще идентифицират семейства с деца в риск от изоставяне, ще следят и насочват бременни жени в риск към системата на здравеопазване за консултация и подкрепа, ще повишават здравната грамотност в рисковите общности. Центърът във Велики Преслав ще разполага с изнесена група в село Върбица.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България, тел.: 02-96-96-207; Email: jtzocheva@unicef.org

Семейство за всяко дете

15.10.2010 in Проекти

Всяка година над 2 000 български деца биват изоставени и настанени в институции. Медицински доказано е, че отглеждането ...

Работилница за родители - Да пораснем заедно

16.11.2011 in Проекти

„Работилниците за родители - Да пораснем заедно" ще предоставят споделено пространство, в което могат да се срещат ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.