Шакира и УНИЦЕФ призовават световните лидери да направят „революция“ в ранното детско развитие

23.09.2015 15:15

 

200 милиона деца по света не успяват да достигнат потенциала си на развитие 

Ню Йорк, 23 Септември 2015 – Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Шакира призова световните лидери да се ангажират със сериозни инвестиции в ранното детско развитие. Настояването на музикалната звезда и хуманист бе отправено в светлината на нови научни свидетелства, които еднозначно демонстрират, че се извършва революционна промяна в начина, по който възприемаме трайното негативно въздействие на материалните лишенията и стреса върху развиващия се мозък на децата. 

„Повече от 100 милиона деца са извън класните стаи, а 159 милиона момичета и момчета под 5-години са физически и когнитивно недоразвити, поради липсата на грижа и подходяща храна. Всяка поредна година, която просто отминава без всички ние да направим значителни инвестиции в ранното детско развитие, както и всяка пропусната възможност да се справим с този проблем – означава, че милиони деца ще продължават да се раждат в порочния кръг на бедността и липсата на справедливи шансове. УНИЦЕФ и аз обединихме сили и заставаме зад тази кауза, защото ранната инвестиция в децата е спешен въпрос, за решаването на който не бива да губим нито секунда повече“, каза Шакира.

Мозъчното развитие е най-интензивно през първите години от живота на детето, когато близо 1000 невронни връзки се формират на всяка секунда. Тези ранни връзки са в основата на здравето и благосъстоянието на детето и отговарят включително за капацитета на младата личност да учи, способността да се адаптира към промените в живота и да се справя с предизвикателствата. Все още обаче 1/3 от всички деца под 5 години в страните с ниски и средни доходи растат в среда, която би могла да възпрепятства този период на бързо развитие. 

Тези открития могат да окажат огромно въздействие в живота на децата, които растат в крайна бедност; децата, които са жертва на домашно насилие; децата, които живеят в страни, засегнати от военни конфликти и други кризи. И тези обстоятелства, които влияят пряко върху развиващия се мозък, могат наистина да засегнат негативно потенциала на цели бъдещи поколения. 

„Онова, което учим за всички елементи, отразяващи се върху развитието на детския мозък – дали децата са хранени по подходящ начин, дали са били стимулирани, дали са били защитени от насилие – трябва да промени начина, по който мислим за ранното детско развитие…и как действаме. За да дадем справедлив шанс в живота на всяко дете, трябва да инвестираме рано и разумно – не само в образование, но също и в здраве, хранене и закрила“,  каза г-н Антъни Лейк, Изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

Доказателствата сочат все по-убедително, че инвестициите в ранното детско развитие са един от най-ефективните начини за постигане на устойчиво развитие за цялото общество. Изследване относно увеличаващото се записване в предучилищно образование в 73 страни показва, че всеки инвестиран долар за ранно детско развитие води до възвращаемост в размер на 6 до 17 долара, което значи – дългосрочни ползи за обществата от 11 до 34 милиарда долара. При всички положения съотношението между инвестиции и възвращаемост демонстрира категорично, че приходите от ранното детско развитие са 4-5 път повече от разходите, а често дори и още повече. 

Шакира се присъедини към Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк и редица световни лидери са среща на високо ниво в Ню Йорк.

 

Събитието се състоя в навечерието на 70-ата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН, която започва в петък, на 25 септември. Там се очаква световните лидери да приемат най-амбициозния си план досега. Всички държави по света ще се обединят около 17 Глобални цели за устойчиво развитие, които имат намерението в следващите 15 години да изкоренят крайната бедност, да премахнат неравенствата и глада, да се преборят с насилието и несправедливостта, да предпазят планетата от климатичните промени и др.

„Превръщането на това ново разбиране в действие би могло да има решаваща роля за живота на милиони деца в неравностойно положение. Знанието е неоспоримо. Моралният аргумент е силен. Инвестицията си струва! Кулминацията на Глобалните цели за устойчиво развитие е на наша страна. Силата да действаме е в нашите ръце“, каза в заключение Изпълнителният директор на Детския фонд на ООН, г-н Антъни Лейк.  

Повече за Глобалните цели за устойчиво развитие вижте тук

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България  
Тел.0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.